Burse - Fonduri mutuale

Primele 25 de actiuni au pierdut 30% de la intrarea in UE

02.07.2008, 19:27 16

Cele mai lichide 25 de titluri cotate la Bursa au pierdut de la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE) circa 30% din valoare, potrivit noului indice BET-XT.
Indicele, care urmareste evolutia celor mai lichide 25 de actiuni de pe Bursa, afisa pe parcursul sedintei de ieri o valoare de circa 700 puncte, fata de 1.000 de puncte, valoarea de referinta luata la finele anului 2006.
Anul aderarii Romaniei la UE a adus cel mai mic randament de pe Bursa de la criza dot-com din anul 2000 si a fost urmat in 2008 de cel mai prost semestru de la infiintarea Bursei. Scaderile au venit pe fondul crizei la nivel international, in conditiile corelarii tot mai stranse cu pietele internationale, respectiv cu cele din zona euro.
SIF-urile au pierdut in aceasta perioada in medie 29%, aproape de media la nivelul pietei, scaderea fiind totusi mai mare de la inceputul anului, aceasta cifrandu-se la circa 40%.
Titlurile Petrom au pierdut 18% de la data aderarii in UE, in timp ce actiunile BRD au inregistrat un usor avans, de 4%, fiind printre putinele care au reusit sa se mentina pe plus in aceasta perioada. In acelasi timp, titlurile Bancii Transilvania s-au depreciat in ultimul an si jumatate cu circa 11%.
Printre cele mai afectate actiuni lichide de pe Bursa de perioada post aderare au fost cele ale Rompetrol Rafinare (RRC), acestea pierzand in ultimele trei semestre aproape 40% din valoare. O scadere asemanatoare au consemnat si titlurile SIF Moldova, respectiv SIF Banat-Crisana, la polul opus situandu-se SIF Transilvania, care a inregistrat cel mai mic declin dintre SIF-uri, cu o scadere de 10,7%.
Indicele BET-NG, care urmareste evolutia actiunilor din domeniul energetic, a pierdut in ultimul an si jumatate 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO