Burse - Fonduri mutuale

Primul avertisment: Bursa de la Bucureşti are a doua cea mai mare scădere din Europa în şedinţa în care Iohannis cere demisia premierului. BET-FI, primul indice bursier care trece pe minus în 2018

Primul avertisment: Bursa de la Bucureşti are a doua cea...

Autor: Liviu Popescu

27.04.2018, 19:07 668

Bursa de la Bucureşti a înregistrat vineri a doua cea mai amplă  scădere din rândul burselor europene în contextul în care indicele de referinţă BET a scăzut cu 1,4%, cel mai mare declin din 22 martie 2018 încoace.  Rulajul de tranzacţionare a fost de 44,5 milioane de lei, sub media anului de 58,6 milioane de lei. Spre comparaţie cel mai mare declin a fost înregistrat de bursa de la Riga de 2,1%.

Cea mai mare depreciere din rândul emitenţilor din prima ligă bursieră s-a înregistrat pe acţiunile Electrica (minus 4%). O singură acţiune din cele 13 din structura BET a fost pe plus: Romgaz (0,13%).

Cel mai probabil scăderile de la bursa românească au venit în contextul escaladării tensiunilor politice dintre Palatul Victoria şi preşedintele Klaus Iohannis.

Un alt factor care ar putea să stea la baza scăderilor bursier este faptul că majoritatea acţionarilor au aprobat dividendele propuse de companii, iar investitori tranzacţionează în contextul în care se apropie datele de înregistrare.

“Avem un prim indice care trece pe minus la nivelul anului 2018 şi anume indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea (FP)”, scriu analiştii de la Prime Transaction într-un raport.  BET-FI are minus 0,22%.

Toţi indicii BVB au închis săptămâna în scădere, în contextual în care la mijlocul săptămânii, BET a reuşit să depăşească pragul de 9.000 de puncte, nivel neatins din ianuarie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO