Burse - Fonduri mutuale

Primul duel între Templeton şi Guvern - Administratorul FP nu vrea ca milioanele Romgaz să fie donate la buget

Autor: Carol Dan, Andrei Chirileasa

17.10.2010, 23:58 79

Reprezentanţii grupului american Franklin Templeton, care apreluat în septembrie administrarea Fondului Proprietatea, se opuntransferului a 400 mil. lei (94 mil. euro) din conturile RomgazMediaş la bugetul de stat sub formă de donaţie.

În luna august, la prima rectificare bugetară din acest an,Guvernul a decis că Electrica şi Romgaz vor dona la buget câte 400mil. lei, iar Loteria Română va transfera 74 mil. lei din profitulanilor precedenţi şi vânzări de active, măsura fiind aprobată prinordonanţă de urgenţă. Transferarea sumei de 400 mil. lei la bugetva fi discutată luni în AGA Romgaz, unde Ministerul Economieideţine 85%.

Măsura dezavantajează Fondul Proprietatea, care deţine 15% dinRomgaz.

"Fiind implicaţi alături de Guvern în această problemă, suntemîn mod natural dezamăgiţi că ei urmează această cale. Repetăm că neopunem cu tărie propunerii Guvernului de a obţine de la Romgaz odonaţie pentru a acoperi deficitul bugetar. Făcând astfel, va fi îndetrimentul reputaţiei României, se va crea un precedent negativ,înrăutăţind percepţia investitorilor străini în legătură cusiguranţa de a face afaceri în România şi va fi afectată negativposibilitatea ca Romgaz să fie listată la Bursa de Valori Bucureştianul viitor", a declarat Mark Mobius, preşedintele FranklinTempleton.

El mai spune că propunerea Guvernului creează o breşă înprincipiile de bază ale pieţei libere, acţionează împotriva Legiisocietăţilor comerciale din România şi împotriva ConstituţieiRomâniei.

"Chiar dacă propunerea este exprimată ca o opţiune, faptul căMinisterul Economiei este acţionarul majoritar al Romgaz şi are uninteres clar şi întemeiat în această propunere înseamnă că votul înfavoarea (propunerii Guvernului - n.red.) poate fi forţat dincolode puternica obiecţie a altor acţionari. Facem un apel cătreMinisterul Economiei fie să înlăture această rezoluţie din agendă,fie să se abţină la votul din AGA Romgaz", a precizat Mobius.Ordonanţa care obligă Romgaz să doneze bani la buget a fostiniţiată de Sebastian Vlădescu, fostul ministru de finanţe, fiindcriticată dur la acea vreme de Ionuţ Popescu, fostul directorgeneral al Fondului Proprietatea.

Producătorul de gaze Romgaz este una dintre cele mai valoroasecompanii din portofoliul statului, având în 2009 afaceri de 3,19mld. lei (753 mil. euro) şi un profit net de 572 mil. lei (135 mil.euro). Compania avea la sfârşitul anului trecut lichidităţi de 1,16mld. lei (273 mil. euro).

Ministerul Economiei a început demersurile pentru listarea unuipachet de 15% din Romgaz prin ofertă publică iniţială, operaţiuneprogramată pentru anul viitor.

"Una dintre cele mai bune căi prin care Guvernul poate colectabani de la companiile de stat este prin dividende. Pentru a colectamai multe dividende, Guvernul ar trebui să îmbunătăţeascăguvernanţa corporativă în aceste companii prin instalarea dedirectori profesionişti şi independenţi, ceea ce ar avea ca efect oprofitabilitate mai bună şi astfel o mai bună colectare adividendelor", a declarat Greg Konieczny, responsabilul FranklinTempleton pentru Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tipînchis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale cărorproprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi suntimposibil de retrocedat în natură.

Fondul avea la finele lunii septembrie active nete de 13,936mld. lei (3,28 mld. euro), conform unei raportări publicate vineri.Activele sunt evaluate în conformitate cu regulamentele CNVM, lafel ca în cazul SIF-urilor.

Precedenta evaluare de la finele lunii august a fost realizatăde firma de consultanţă KPMG tot pe baza regulamentului CNVM şievalua fondul la 14,32 mld. lei (3,37 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO