Burse - Fonduri mutuale

Primul fond sectorial listat la Bursa de Valori Bucureşti adună 400.000 de lei tranzacţii la debutul pe bursă, la un preţ mai mare cu 0,7%. ETF-ul adus miercuri de Patria AM este primul astfel de fond după o pauză de 11 ani. Adrian Tănase, CEO BVB: Iniţiativa Patria AM este lăudabilă

Primul fond sectorial listat la Bursa de Valori...

Autor: Liviu Popescu

22.02.2023, 10:36 1018

Primul fond de investiţii sectorial listat la Bursa de Valori Bucureşti, adică un exchange traded fund (ETF) pentru care investitorii pot să cumpere şi să vândă unităţi de fond direct de la BVB prin intermediul brokerilor, înregistrează în primele 30 de minute de la debut tranzacţii de circa 400.000 de lei, peste Banca Transilvania (91.000 lei), MedLife (112.000 de lei), Fondul Proprietatea (234.000 de lei), arată datele BVB.

Fondul deschis de investiţii ETF Energie Patria-Tradeville, listat pe 22 februarie 2023 de Patria AM şi care urmăreşte structura indicelui energetic BET-NG, se tranzacţionează la ora redactării acestei ştiri la 5,06 lei pe unitate, plus 0,7% faţă de preţul de referinţă de 5,027 lei. Fondul urmăreşte structura indicelui BET-NG, aşadar în mare parte dinamica acţiunile Petrom (29,9%), Romgaz (28%), Nuclearelectrica (15,9%) va fi reflectă în evoluţia unităţii de fond.

Acesta este primul fond sectorial de la BVB şi al doilea ETF după lansarea ETF BET Patria Tradeville în 2012.

La ZF Deschiderea de Astăzi, care poate fi urmărită aici https://www.youtube.com/watch?v=XL1gEnYFt2U Răzvan Paşol, director general al Patria AM, a oferit mai multe informaţii despre acest ETF.

“„Iniţiativa Patria Asset Management este lăudabilă”, spune Adrian Tănase, CEO-ul BVB. “Sperăm să avem cât mai multe astfel de produse listate la BVB. Ne dorim să oferim investitorilor instrumente cât mai diversificate prin care aceştia să-şi poată structura portofoliile şi să-şi tranzacţioneze ideile de investiţii”, adaugă el. 

ETF-urile sunt un instrument foarte des întâlnit pe pieţele de capital internaţionale şi oferă investitorilor oportunităţi multiple de a lua expunere pe diverse sectoare sau pieţe, adresându-se atât investitorilor de retail, cât şi investitorilor instituţionali.

Patria Bank are o prezenţă diversificată de instrumente financiare la BVB, respectiv acţiunile Patria Bank (PBK), două emisiuni de obligaţiuni (PBK27E şi PBK28E) şi unităţi de fond (ETF BET Patria-Tradeville - TVBETETF şi ETF Energie Patria Tradeville - PTENGETF).

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO