Burse - Fonduri mutuale

Principalele întrebări privind oferta Petrom care debutează astăzi pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

11.07.2011, 00:03 462

Preţul final pe tranşa marilor investitori poate fidiferit de cel de pe tranşa de retail?

"Teoretic e posibil să fie două preţuri diferite pe cele douătranşe. Şansele sunt însă foarte mici, din cauză că probabil statulîşi va folosi dreptul de a anunţa un preţ de referinţă, sub care nuva accepta să vândă, iar acel preţ va stabili modul în care seînchide oferta", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BTSecurities.

Preţul de referinţă este unic sau poate fi diferit pefiecare tranşă în parte?

"Preţul de referinţă este pentru toată oferta. Obiectivulofertei este maximizarea valorii pachetului şi trebuie să vezi şisuma care poate fi strânsă, nu doar numărul de acţiuni care poatefi vândut", spune Rareş Nilaş.

El crede că statul îşi va folosi opţiunea de a anunţa un preţ dereferinţă pentru a nu risca să vândă toate acţiunile de pe tranşade retail la 0,1 lei, de exemplu, lucru care ar putea fi posibil,teoretic, dacă tranşa nu este subscrisă în întregime şi vor fiintroduse ordine şi la acest preţ.

De ce nu există un plafon al subscrierilor pe tranşa deretail?

Unii investitori sunt nemulţumiţi de faptul că pe tranşa deretail nu există un plafon de subscriere, respectiv o sumă maximăsau un număr maxim de acţiuni ce pot fi subscrise. Teoretic, astaar da posibilitatea unui singur investitor să cumpere toateacţiunile de pe tranşa investitorilor mici sau cea mai mare parte aacestora.

Intermediarii spun însă că valoarea tranşei este mare şi olimită ar face mai dificilă subscrierea acesteia. "A pune o limitănu face decât să scadă şansele de reuşită ale ofertei", a declaratRareş Nilaş.

La preţul maxim de 0,46 lei/acţiune, tranşa investitorilor micieste de 91 mil. euro, iar la preţul de vineri, de 0,4 lei/acţiune,valoarea tranşei este de 78 mil. euro.

Se pot vedea ordinele de subscriere în sistemulBursei?

Ordinele de subscriere introduse începând de astăzi până pe 22iulie nu se vor putea vedea în sistemul bursei, pentru a nuinfluenţa procesul de subscriere.

"În ofertele trecute, alocarea se realiza pro-rata, iar astfelera necesar să se ştie cât s-a subscris pentru ca investitoriisă-şi facă calcule câte acţiuni vor primi. În oferta Petrom, metodade alocare este primul venit primul servit, în funcţie de preţ,ceea ce înseamnă că afişarea ordinelor în piaţă ar influenţadecizia de investiţie a celoralţi investitori. Statul va şti înfiecare zi ce s-a subscris şi la ce preţ şi la finalul oferteidatele vor apărea şi în sistemul bursei", a explicat RareşNilaş.

BT Securities este parte a consorţiului care intermediază ofertaPetrom, alături de Romcapital şi EFG Eurobank Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO