Burse - Fonduri mutuale

Principalul indice de creştere al pieţei americane de capital se bucură de cea mai bună perioadă din 2009 încoace

Business internaţional

Principalul indice de creştere al pieţei americane de...

Autor: Eduard Ivanovici

03.08.2021, 00:00 171

Creşterea profiturilor, care reprezintă din punct de vedere istoric cel mai important indice al randamentelor pieţei de capital din Statele Unite, înregistrează în prezent cea mai bună perioadă din ultimii 12 ani, potrivit datelor agregate de FactSet, citate de Business Insider.

Într-un moment în care jumătate din companiile incluse în S&P 500 au raportat veniturile din al doilea trimestru, creşterea anuală a profiturilor ajunge la 85%, cu mult peste estimările oferite de analişti – 63%. Dintre toate societăţile care şi-au publicat până acum veniturile din aprilie-iunie, 88% au depăşit estimările pentru venituri şi profituri. Astfel, rezultatele din ultimul trimestru vor ridica media de venituri din 2021, bursele americane putând stabili un record absolut până la finalul anului. În T4/2009, câştigurile obţinute de S&P 500 au crescut cu 109%.

De asemenea, datele i-au determinat pe analiştii de pe Wall Street să îşi reevalueze în creştere estimările pentru T3, chiar dacă – cel mai probabil – ritmul va scădea prin comparaţie cu T2. În iulie, estimările privind profiturile nete pe acţiune (EPS – earnings per share) pe care le va înregistra S&P în T3 au crescut cu 3,6%, de la 47,5 dolari la 49,22 dolari, spune John Butters, analist al furnizorului de date FactSet. Perioada iulie-septembrie marchează al treilea trimestru consecutiv în care estimările privind profiturile nete pe acţiune au crescut în prima lună a trimestrului, ceea ce reprezintă cea mai lungă serie de acest fel de când FastSet a început să monitorizeze indicele S&P. Sectoarele care alimentează estimările includ energia şi materialele de construcţie, în timp ce segmentul dedicat bunurilor de bază a suferit un declin în ceea ce priveşte aşteptările analiştilor pentru următorul trimestru.

Anul acesta, veniturile generate de ofertele publice iniţiale (IPO) din SUA au depăşit 89 de miliarde de dolari, în creştere cu 232% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Piaţa se află deja la niveluri record dacă ne raportăm la numărul de fonduri obţinute, iar analiştii se aşteaptă ca 2021 să depăşească maximul atins în timpul exploziei dot-com de la începutul secolului – circa 97 de miliarde de dolari. Prin comparaţie cu 2018, când s-au înregistrat 218 IPO-uri în Statele Unite, anul acesta a depăşit deja pragul de 250, în creştere cu peste 190% faţă de 2020, spune banca americană de investiţii Renaissance Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO