Burse - Fonduri mutuale

Problemele din Irlanda ţin în tensiune investitorii de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

18.11.2010, 23:30 24

Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,16%, pe o lichiditate de 11,7milioane lei, rulaj susţinut de mai multe tranzacţii cu acţiuni BRD(BRD), SIF Oltenia (SIF5) şi alte trei SIF-uri.
Cele mai multe acţiuni au deschis ziua la preţuri în imediataapropiere a ultimelor cotaţii de miercuri, singurele titluri careau înregistrat variaţii mai vizibile fiind SIF-urile. Totuşi,volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse, cei mai mulţiinvestitori continuând să stea pe poziţii de aşteptare.

"Probabil că au fost nişte tranzacţii negociate dinainte, însăle-au făcut direct în piaţa principală. În condiţiile lichidităţiireduse din ultima perioadă s-au mai realizat astfel de tranzacţiicu pachete mai mari decât cele din piaţă", a declarat GabrielMorariu, broker la BT Securities. Ultimele operaţiuni cu cele mailichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizatela preţuri în creştere în medie cu doar 0,17%, iar titlurile celorcinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au plasat indiceleBET-FI cu 1,03% peste nivelul de miercuri.
Morariu crede că majoritatea speculatorilor preferă să aştepteînainte de a intra la tranzacţionare atât din cauza incertitudiniiprivind evoluţia economiei, dar şi a instabilităţii politice dinRomânia, cât şi ca urmare a ştirilor mixte de pe burseleexterne.

"Din păcate la noi investitorii nu prea au încredere în creştereabursei, şi din această cauză au fost tranzacţionate volume mari înşedinţele de scădere decât în cele de creştere. Investitorii nucred, deocamdată, în măsurile de creştere economică propuse deguvern, iar scandalurile şi moţiunea din ultima perioadă nu facdecât să adâncească această neîncredere", a declarat Morariu.

El crede că informaţiile mixte de pe plan extern îi împiedică peinvestitori să îşi formeze o strategie de investiţii, astfel încâtpe pieţe să se contureze un trend.
"Ştirile sunt deoportivă bune şi proaste, astfel încât pe pieţe nus-a conturat un trend. Pe de o parte se observă o scădere aşomajului şi creştere economică, iar pe de alta au apărutproblemele grave din Irlanda, astfel că mare parte dintreinvestitori sunt în aşteptare", a mai spus Morariu.

Investitorii nu au avut o reacţie vizibilă la propunerea dediminuare a capitalului social al BVB, astfel că acţiunileoperatorului de piaţă au încheiat ziua în creştere cu 1,1%, la 36,9lei. Aceste titluri au înregistrat un rulaj de 385.000 delei.
Surse din piaţa de capital au declarat că Daniel Ţepeş, membru înCA al BVB şi acţionar al operatorului de piaţă, a solicitatreducerea capitalului cu aproximativ nouă milioane de euro, banicare ar urma să fie distribuiţi acţionarilor. Propunerea este înanaliza CA al Bursei, care va stabili dacă va convoca AGA pentrudezbaterea solicitării.
"În mod normal propunerea de diminuare a capitalului social nu artrebui să influenţeze decât acţionarii acesteia şi nu toată piaţa",a mai spus Morariu.
Pe plan extern, la finalul sesiunii de la Bucureşti burselevest-europene avansau cu maximum 1,4%, linia fiind urmată şi depieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cupână la 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO