Burse - Fonduri mutuale

Producătorii de materiale de construcţii, aeronave şi medicamente au înmulţit banii investitorilor

Producătorii de materiale de construcţii, aeronave  şi...

Autor: Radu Bostan

30.11.2015, 00:08 1879

Industria aeronautică, producţia de medicamente şi materialele de construcţii sunt sectoarele ale căror companii au transformat cel mai bine în profit contribuţia acţionarilor la capital.

IAR Ghimbav (IARV), Aerostar Bacău (ARS), Zentiva (SCD) şi Teraplast Bistri­ţa (TRP) au fost anul acesta cele mai bune generatoare de profit, judecând după indicatorul de rentabilitate a capitalului (return on equity - ROE). Calculat ca raport între pro­fitul net şi valoarea capitalului propriu, ROE re­dă eficienţa cu care societatea utilizează resur­sele puse la dispoziţie de investitori.

Cele patru companii au avut în ultimul an un in­di­cator ROE de 35%,  22% şi, respectiv, 16%, pes­te media bursei, arată o analiză ZF pe baza date­lor compilate de casa de brokeraj SSIF Broker (BRK). Mai puţin de 20 din cele peste 60 de firme analizate au obţinut în ultimul an ROE peste 10%, acestea fiind în general companii cu marje mari de profit şi un grad mic de îndatorare.

Un ROE ridicat nu înseamnă automat că so­cie­tatea garantează un câştig sub formă de cash, însă o companie care se menţine profitabilă fără a avea ne­voie de o „injecţie“ suplimentară de la ac­ţio­­nari are şi capacitatea de a răsplăti investitorii cu dividende.

ROE poate fi folosit alături de indicatorul P/B, care exprimă raportul între preţul acţiunii şi valoarea capitalului propriu (price to book), pentru a selecta compania cu cea mai bună rentabilitate dintr-un grup de firme evaluate similar pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO