Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de abrazive industriale Carbochim, controlat indirect de omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, investeşte peste 5 mil. euro în relocarea şi modernizarea fabricii din Cluj-Napoca. Compania pregăteşte mutarea fără întreruperea activităţii

Producătorul de abrazive industriale Carbochim,...

Autor: Cristina Bellu

18.04.2022, 14:55 1917

Carbochim Cluj-Napoca (simbol bursier - CBC), cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, controlat indirect de omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, anunţă investiţii de peste 5 mil. euro în mutarea şi modernizarea fabricii, cu focus pe extinderea activităţii industriale.

Imobilul în care va fi relocată fabrica se află în zona fostului combinat de utilaj greu din Cluj-Napoca, un areal cu specific industrial, arată datele transmise luni de reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, compania va funcţiona în locul fostei hale a Tricotaje Someşul, procesul de transferare fiind deja demarat, fără întreruperea activităţii, astfel că până în ultimul trimestru din acest an Carbochim va începe să funcţioneze în locaţia nouă, ca parte dintr-un demers de dezvoltare accelerată a platformei.

În momentul de faţă, platforma Carbochim se întinde pe aproximativ 14 hectare, suprafaţă din care  mai puţin de 30% este funcţională. Restul sunt spaţii dezafectate şi reziduale.

„Secţiile care funcţionează acum sunt cele de produs finit. Secţia de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul şmirghel, secţia corpuri abrazive cu liant ceramic şi secţia corpuri abrazive cu liant organic şi discurile de debitat. Celelalte secţii au fost oprite. Secţia de carbură de siliciu şi electrozi siderurgi a fost oprită în 1996, iar secţia de electrocorindon în 1999. Ambele erau energofage, poluau foarte mult, trebuiau alocaţi foarte mulţi bani pentru a putea să funcţionăm în această locaţie, plus că preţul la energie era foarte mare, şi atunci hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil. A fost nevoie să fie închise pentru a salva restul fabricii”, explică Viorel Popoviciu, Directorul General al Carbochim.

Relocarea reprezintă o oportunitate pentru companie luându-se în calcul eficientizarea costurilor, dar şi o creştere a producţiei industriale, prin retehnologizare.

„Am dorit foarte mult să ne relocăm, având în vedere faptul că platforma este imensă, iar în afara costurilor de producţie avem foarte multe alte costuri auxiliare, generate şi de suprafaţa inactivă, ce reprezintă peste 70%. Şi aveam nevoie de o locaţie în care să schimbăm fluxul tehnologic şi să-l optimizăm aşa cum ni-l dorim”, adaugă directorul general al Carbochim SA.

În ceea ce priveşte planurile de retehnologizare şi dezvoltare a producţiei industriale, acestea presupun eficientizarea fluxului printr-un grad mai mare de automatizare.

„Investiţia în relocare va fi în jurul a 5 milioane de euro. Vom aduce utilaje noi, iar cele performante pe care le avem acum vor fi mutate pe noua platformă. Când vorbim de retehnologizare, vorbim de utilaje noi, în general utilaje automate sau semiautomate, vorbim de cuptoare de ultimă generaţie, care înseamnă consum mic de energie şi de gaz şi înseamnă o mai bună performanţă a produselor pe care noi le vom produce în noua locaţie”, precizează Viorel Popoviciu.

El estimează că după relocare, având în vedere o diminuare considerabilă a costurilor de producţie, business-ul companiei ar putea creşte cu aproximativ 20% în următorii trei ani, cu cei 170 de angajaţi pe care  Carbochim îi are în prezent.

Pe actuala locaţie a fabricii, grupul Iulius, care deţine mai multe malluri şi birouri în România, urmează să construiască un proiect mixed-use similar celor pe care le-a dezvoltat la Iaşi şi la Timişoara, în urma unei investiţii estimată la 500 mil. euro.

Planurile includ cea mai mare destinaţie regională de shopping din Transilvania – 115.000 mp, centru de arte performative, rezidenţial, office şi parc.

Investiţia va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe, partenerul Iulius în portofoliul imobiliar. Proiectul este în etapa de analiză, consultare şi autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023.

Carbochim are 227 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 77,7% de Carbo Europe Bucureşti, societate care la rândul său este controlată de Iulian Dascălu.

Grupul Iulius a dezvoltat proiectele mixte Palas din Iaşi şi Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi câteva clădiri de birouri. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO