Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş rambursează datoriile către mai multe bănci, printre care EximBank, Banca Transilvania şi Intesa Sanpaolo Bank, dintr-o finanţare de 23 mil. euro contractată în martie

Producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş...

Autor: Cristina Bellu

28.12.2021, 11:13 3114

Producătorul de cabluri cu fibră optică Romcab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB), aflat în procedura insolvenţei din 2017, cu dreptul de administrare păstrat,  anunţă că a rambursat datoriile înregistrate de companie către mai multe instituţii bancare, printre care EximBank, Banca Transilvania şi Intesa Sanpaolo Bank România, prin intermediul unei finanţări de 23 mil. euro contractată în luna martie a acestui an.

Valoarea totală a creanţelor reprezintă 63% din valoarea creanţelor rămase de rambursat conform programului de plăţi, care face parte din planul de reorganizare.

“În 27 decembrie au fost rambursate datoriile înregistrate de societate către următorii creditori rămaşi în tabelul definitiv de creanţe: Banca de Export – Import a Romaniei EximBank S.A. – atât în nume propriu, cât şi în numele şi contul Statului român, Compania de Asigurare – Reasigurare EximAsig S.A., Banca Transilvania S.A., Techventures Bank (fosta Banca Feroviara S.A.), Intesa San Paolo Bank Romania S.A., Impuls Leasing I.F.N. S.A., Transilvania Leasing şi Credit I.F.N. S.A., BT Leasing I.F.N. S.A., Berecki Ferenc şi Elisabeta”, notează anunţul transmis marţi de companie.

Rambursarea datoriilor, programată iniţial pentru perioada decembrie 2023 – februarie 2024, potrivit prevederilor planului de reorganizare a Romcab, a fost posibilă prin implementarea unei facilităţi de finanţare de 23 mil. euro comunicată pieţei de capital în luna martie.

La aceasta, se se adaugă şi alte lichidări ale datoriilor realizate din cash-flow-ul propriu al companiei, avându-i drept beneficiari pe alţi doi creditori, respectiv International Investment Bank şi BRD Sogelease I.F.N. S.A., reprezentând 14% din valoarea creanţelor menţionate în graficul iniţial de distribuiri al planului de reorganizare.

“Romcab va continua să urmărească interesele investitorilor actuali şi potenţiali, în concordanţă cu cerinţele pieţei”, spun reprezentanţii companiei.

Societatea a încheiat primul semestru din 2021 cu un profit net de 13,4 mil. lei, comparativ cu o pierdere de 14,4 mil. lei în S1/2020, în contextul unor venituri operaţionale de 861,7 mil. lei, cu 120,1% mai mari faţă de perioada similară a anului anterior.

În 2020, afacerile companiei au atins 892,3 milioane lei (173 mil. euro), duble faţă de nivelul din 2019.

Romcab a intrat în insolvenţă la propria cerere la începutul anului 2017 şi a revenit pe 4 martie 2021 la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, pe fondul confirmării planului de reorganizare depus şi asumat de Administratorul Special.

De la începutul anului, acţiunile MCAB înregistrează o creştere de 665,9%, pe fondul unor tranzacţii de 23,6 mil. lei, arată datele BVB.

Romcab este unul dintre cei mai activi producători de cabluri de joasă tensiune, cu experienţă de peste 70 de ani şi vânzări în Europa Centrală, Europa de Est şi de Vest, pe pieţe precum Germania, Austria, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, România. Conform unui clasament elaborat de compania britanică de cercetări Plimsoll, Romcab ocupă poziţia 102 în Europa din perspectiva cotei de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO