Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de cabluri Romcab Târgu Mureş a trecut pe pierdere de 85 mil. lei în primele nouă luni, după un profit de 19,4 mil. lei anul trecut. Rezultatul, pus în spatele dobânzilor şi diferenţelor nefavorabile de curs valutar

Producătorul de cabluri Romcab Târgu Mureş a trecut pe...

Autor: Eduard Ivanovici

15.11.2022, 12:46 283

Romcab (simbol bursier MCAB), producător de cabluri cu fibră optică din Târgu Mureş, a publicat marţi, 15 noiembrie, raportul aferent primelor nouă luni ale anului la Bursa de Valori Bucureşti, din care reiese că societatea a avut o pierdere de 85 de milioane de lei între ianuarie şi septembrie 2022. În aceeaşi perioadă de anul trecut, Romcab a înregistrat un profit net de 19,4 milioane de lei, se arată în document.

„În continuare activitatea financiară generează pierdere, care se datorează în principal diferenţelor nefavorabile de curs valutar rezultate din activitatea societăţii, dar şi dobânzilor”, scriu reprezentanţii Romcab.

Veniturile operaţionale au urcat cu 3,7% la 1,56 miliarde de lei în data de 30 septembrie 2022, după ce în primul trimestru al anului se înregistra o creştere de 38,6% faţă de perioada similară a lui 2021.

În principal, avansul s-a datorat creşterii vânzărilor de produse finite (plus 8,9%) şi vânzărilor de mărfuri, de la 60,6 milioane de lei la 82,3 milioane. Totuşi, cheltuielile operaţionale au crescut cu 11% la 1,64 miliarde de lei, ceea ce s-a concretizat în rezultatul operaţional negativ de 75,4 milioane de lei.

Mai mult, datoriile au ajuns la 1,45 miliarde de lei, plus 5%, iar activele nete au scăzut cu 2% la 792,9 milioane de lei.

„La capitolul datorii, obligaţiile în sold cu termen de exigibilitate de sub 1 an înregistrează o creştere de 81,47% datorită avansului datoriilor comerciale cu 88,09%, în timp ce datoriile pe termen lung înregistrează o scădere cu 12,54% ajungând sub 1 miliard lei (în principal pe fondul scăderii datoriilor comerciale cu 15,22%)”, conform raportului.

În septembrie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut falimentul companiei conduse de omul de afaceri Zoltan Prosszer, aflată în prezent în reorganizare juridică.  Anul trecut, Valtecia Development, companie din Târgu-Mureş care are ca obiect de activitate cumpărare şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, a realizat o cerere similară.

În martie 2021, Romcab reintra – după o pauză de patru ani – la tranzacţionare la BVB, pe fondul confirmării planului de organizare. Producătorul a fost suspendat de la tranzacţionare în februarie 2017 din cauza intrării în insolvenţă la propria-i cerere.

Acţiunile MCAB au pierdut 30% anul acesta, pe un rulaj de 15 milioane de lei. Romcab are 32,5 milioane de lei capitalizare şi este controlat în proporţie de 77% de compania Sadalbari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO