Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj Napoca, controlat de fraţii Pavăl de la Dedeman, a realizat un profit net de 50 mil. lei în primele şase luni din 2022, mai mult decât dublu faţă de S1/2021. Veniturile din vânzări au urcat cu 47%, la 123,4 mil. lei

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj Napoca,...

Autor: Tibi Oprea

31.08.2022, 19:11 485

Producătorul de materiale de construcţii Cemacon Cluj (CEON), controlat de fraţii Pavăl, proprietarii şi fondatorii reţelei de bricolaj Dedeman, a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 49,7 mil. lei, în urcare cu 130% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, în contextul unor afaceri de 123,4 mil. lei, plus 47%, potrivit datelor din raportul financiar semestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Compania a înregistrat o EBITDA de 67,47 mil. lei în S1/2022, cu 117% mai mare faţă de primele şase luni din 2021.

„Prima jumătate a anului a fost marcată de instabilitate geostrategică şi macroeconomică, de creşteri de costuri la energie electrică, gaze şi materii prime, care s-au reflectat direct în costul de producţie al CEMACON. Cu toate acestea, rezultatele financiare arată în mod clar performanţa acestui semestru, cifra de afaceri fiind cu 47% peste perioada similară a anului anterior, in conditii de profitabilitate foarte buna”, notează Daniel Sologan, director general al Cemacon, în raport.

Activele nete au urcat cu 21% în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2022, depăşind suma de 287 de milioane de lei.

În primele şase luni, Cemacon a pus în funcţiune centrala de cogenerare de înaltă eficienţă, achiziţionată parţial prin fonduri europene, care contribuie la eficienţa operaţională a liniei de producţie de la fabrica de blocuri ceramice de la Recea.

Totodată, compania anunţă că se este în grafic cu proiectul noii fabrici de la Recea, în care va produce plăcuţe de cărămidă aparentă klinkerizată şi se pregăteşte pentru implementarea unui nou proiect de energie regenerabilă, în valoare de 1, 05 milioane de euro – parcul fotovoltaic „Cemacon Green Energy Farm”.

„În prezent, suntem la un punct de inflexiune, care va fi urmat de o stabilizare a sectorului materialelor de construcţii, în care cererea şi oferta vor fi echilibrate, iar o dezvoltare urbană corectă este de aşteptat să genereze în continuare creştere economică. Suntem preocupaţi şi proactivi în a identifica soluţii pentru a creşte independenţa energetică a unităţilor de producţie ale CEMACON, cu atât mai mult cu cât avansăm cu paşi repezi înspre un hub industrial de amploare în zona Sălajului”, mai transmite societatea din Cluj Napoca.

Cemacon are 220,5 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 77,8% de Paval Holding, în timp ce PIF Industrial deţine 16,7% din capitalul social. Ambele sunt vehicule de investiţii controlate de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii retailerului Dedeman.

Acţiunile CEON se tranzacţionează în scădere cu 15,3% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 3,7 mil. lei, în timp ce în ultimul an au un avans de 36,6%, pe rulaj de 6,8 mil. lei, conform datelor BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO