Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de ambalaje Promateris vrea să împrumute 30 de milioane de lei de la ING Bank pentru finanţarea investiţiilor

Producătorul de ambalaje Promateris vrea să împrumute...

Autor: Tibi Oprea

10.05.2022, 19:39 208

Promateris (simbol bursier PPL), grup industrial român şi principalul producător de ambalaje biodegradabile şi compostabile în Europa Centrală şi de Est, a chemat acţionarii în data de 14/15 iunie 2022 să aprobe contractarea unui împrumut de 30 mil. lei de la ING Bank pentru finanţarea investiţiilor, potrivit convocatorului publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Dacă propunerea trece de votul acţionarilor, maturitatea împrumutului va fi de doi ani de la data semnării contractului de împrumut.

Finanţarea va fi garantată cu ipotecă imobiliară asupra unui teren în comuna Belciugatele, Călăraşi şi ipoteci mobiliare asupra tuturor conturilor bancare în lei şi/sau valută deschise de societate la bancă şi asupra tuturor disponibilitărilor, precum şi asupra echipamentelor care se vor finanţa prin acest contract.

Promateris are 416,1 mil. lei capitalizare după ce acţiunile s-au apreciat cu 45% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 718.100 de lei. În ultimul an, acţiunile au plus 234,1%, pe rulaj de 1,5 mil. lei.

Compania este deţinută în proporţie de 40% de omul de afaceri Florin Pogonaru, în timp ce societatea Nord SA Bucureşti, al cărui cei mai mare acţionar este indirect tot Florin Pogonaru, are o participaţie de 21,35%, iar directorul general Tudor-Alexandru Georgescu deţine 11,67% din capitalul social, potrivit datelor BVB.

În 2021, Promateris a raportat o cifră de afaceri consolidată de 187.5 milioane de lei, în creştere cu 62% faţă de anul anterior. Grupul, care include şi compania de distribuţie Biodeck, a înregistrat EBITDA consolidat de peste 30 milioane de lei, cu 129% mai mult comparativ cu 2020. Totodată, compania a înregistrat un profit net de 18,7 milioane de lei, o majorare cu 405% faţă de 2020.

Anul acesta, compania îşi propune să intre pe pieţe noi din regiune şi să îşi consolideze poziţia pe pieţele cheie din CEE, în care activează. În paralel, Promateris urmăreşte diversificarea portofoliului de produse care respectă principiile economiei circulare şi intensificarea activităţii de M&A, pentru dezvoltarea portofoliului de companii din cadrul grupului.

În acest sens, Promateris are în vedere achiziţionarea de companii locale sau din regiune care au o componentă verde şi care pot genera valoare adăugată mare şi pot sprijini crearea de sinergii la nivelul grupului.

Tudor Georgescu, CEO Promateris a spus că obiectivul principal al companiei vizează dezvoltarea business-ului pe pieţele din regiune şi atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro până în 2025. Pentru 2022, compania estimează venituri de 236,1 milioane de lei, EBITDA de 36,2 milioane de lei şi un profit net de 21,5 milioane lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO