Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, controlat de fraţii Pavăl de la Dedeman, încheie 2021 cu afaceri de 176 mil. lei şi cu un rezultat de 72 mil. lei

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, controlat de...

Autor: Liviu Popescu

28.02.2022, 18:51 1730

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj (CEON), controlat de fraţii Pavăl de la Dedeman, a raportat pentru 2021 afaceri de 176 mil. lei, plus 41% faţă de anul precedent, şi un rezultat net de 72 mil. lei, în creştere cu 146%. 

“Ţinând cont de contextul geopolitic actual, ale cărui efecte deja s-au făcut simţite şi pe BVB, doresc să transmit un îndemn la responsabilitate şi cooperare între toţi producătorii români, pentru a ne menţine într-o zonă de stabilitate, de care depinde viitorul nostru local şi regional”, spune Daniel Sologon, CEO al companiei de 340 mil. lei capitalizare.

Ca şi cheltuieli în 2021, Cemacon a avut 29 mil. lei cu personalul, 60 mil. lei din exploatare, 30 mil. lei cu materiile prime. Spre comparaţie în 2020 cheltuielile au fost de 28 mil. lei, 40 mil. lei respectiv 22 mil. lei cu materiile prime.

Principala diferenţă aferentă altor cheltuieli de exploatare este generată atât de cheltuielile cu energia şi gazul care au fost influenţate de creşteri semnificative ale preţurilor de achiziţie, resimţite de către toţi consumatorii, creşteri în unele situaţii de peste 200%, cât şi de creşterea preţului la certificatele pentru emisii cu efect de sera care la final de decembrie au spart pragul de 90 euro/buc comparativ cu luna ianuarie 2021 când se tranzacţionau la preţul de 30 eur/buc.

“Creşterea pe zona de venituri operaţionale este influenţată de Certificatele pentru emisii cu efect de sera primite în luna decembrie 2021, în zona altor câştiguri şi pierderi principala diferenţă este data de reversarea provizioanelor, în special cele legate de creanţele cu Cemacon Real Estate cu care Cemacon SA a fuzionat în anul 2021. Creşterea cheltuielilor cu materiile prime este influenţată atât de volumul suplimentar produs în 2021 comparativ cu anul 2020 cât şi de creşterile de preţ care au marcat semestrul 2 al anului”, se arată în raportul publicat la Bursă.

Compania este controlată în proporţie de 77,8% de Paval Holding iar PIF Industrial are 17%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO