Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de componente auto Compa Sibiu a anunţat un profit consolidat de 1,3 mil. lei înregistrat anul trecut, cu 91% sub rezultatul din 2021

Producătorul de componente auto Compa Sibiu a anunţat...

Autor: Eduard Ivanovici

27.02.2023, 10:51 275

Compa Sibiu (simbol bursier CMP) a încheiat 2022 cu un rezultat net de 1,3 milioane de lei la nivel de grup, după ce producătorul de componente auto a raportat un profit de 15 milioane de lei în 2021, rezultând astfel un declin de 91% de la an la an, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Totodată, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 4,5% la 741,2 milioane de lei la nivel consolidat, în timp ce datoriile au atins 304,5 milioane de lei, plus 2,5%. Capitalurile proprii au rămas aproape neschimbate la 501,2 milioane de lei, iar cheltuielile au ajuns la 749,4 milioane de lei, de la 705,4 milioane în 2021.

„Efectele pandemiei au fost resimţite şi în 2022 în lipsa personalului calificat. La finele anului 2021 şi începutul anului 2022, comenzile de la clienţi au fost la un nivel ridicat comparativ cu anul precedent. Compa a rămas la finalul anului 2020 fără o parte din angajaţi, în special muncitori calificaţi care au ales să îşi înceteze contractul de muncă în perioada şomajului tehnic. Plecările de personal din primul an al pandemiei, cu precădere muncitori calificaţi şi formaţi pentru procesele specifice din Compa, sunt resimţite şi azi în activitatea firmei”, scriu reprezentanţii companiei în raportul financiar preliminar pentru 2022.

Pentru soluţionarea problemei privind lipsa de personal calificat cu care se confruntă Compa şi alte companii din Sibiu, societatea a demarat acţiuni împreună cu firme specializate pentru recrutarea de personal calificat din alte ţări. „Procesul este dificil, se întâmpină probleme în acordarea vizelor la Ambasadele române”, potrivit raportului.

La începutul şedinţei de tranzacţionare de luni, acţiunile CMP erau pe minus cu 0,4%. Dinamicile de la începutul anului şi din ultimele 12 luni sunt de plus 17,4%, respectiv minus 31%. Compania este evaluată la circa 100 de milioane de lei.

 

Ce mai reiese din raportul de la BVB:

 
  • O alta problemă dificilă cu care s-a confruntat societatea în anul 2022, continuată din anul 2021, a fost creşterea preţului la utilităţi cu impact major asupra rezultatelor financiare ale Compa. Putem afirma faptul că, aceste creşteri de preţ la utilităţi la nivel european, într-un ritm fără precedent pe fondul evenimentelor din Ucraina, au reprezentat una dintre cele mai grave probleme cu care s-a confruntat Compa în ultimii ani
 
  • Furnizorii de utilităţi - energie electrică şi gaz metan – au crescut preţurile instant, fără nicio şansă de negociere. Solicitările Compa către clienţi de recunoaştere a acestor influenţe în costuri şi acceptare a majorării preţurilor s-au izbit de refuzul acestora în primele luni sau de prelungirea nejustificată a procesului de negociere. Poziţia inflexibilă a clienţilor , tendinţa lor inexplicabilă de tergiversare a negocierilor a reprezentat cauza principală a reducerii dramatice a gradului de profitabilitate al firmei în S2 şi implicit pe întregul an 2022.  Ca urmare eforturilor depuse de Societate, începând cu T2 al anului 2022 prin intervenţii permanente la clienţi, negocierile s-au finalizat  până la finalul anului 2022 pentru majoritatea clienţilor ; unele cu aplicabilitate la finalul anului 2022, altele cu începutul anului următor. În aceste condiţii, cea mai mare parte a creşterii preţului la utilităţi din S2 a fost suportată de Compa.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO