Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de lactate Bonas, pierdere de 144.000 de lei în ianuarie-septembrie, de la un profit de 135.000 de lei anul trecut

Producătorul de lactate Bonas, pierdere de 144.000 de...

Autor: Eduard Ivanovici

29.11.2022, 12:42 526

Bonas Import Export (BONA), producător clujean de lactate, listat la BVB în 2021, a raportat o pierdere de 144.196 de lei în primele trei trimestre ale anului, după un profit net de 135.000 de lei în aceeaşi perioadă din 2021, conform datelor din raportul financiar.

Veniturile au atins 17,6 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de rezultatul de anul trecut, respectiv 14,1 milioane de lei. Totodată, totalul cheltuielilor de exploatare a fost de 17,8 milioane de lei, plus 27,5%.

„Deşi cifra de afaceri a crescut cu 25%, cu mult peste rata inflaţiei, nu considerăm că acest lucru este un motiv de laud, deoarece compania nu a generat profit. Din păcate, contextul economic actual ne obligă să ne repoziţionăm, noul nostru obiectiv este de a încheia anul cu un rezultat pozitiv, continuând trendul celor 18 ani consecutivi de profit. Deşi în trecut am fost criticaţi pentru prudenţa noastră, situaţia economică actuală pare să dovedească faptul că a fost o alegere corectă”, scrie Consiliul de Administraţie în raport.

Din document mai reiese că gradul de îndatorare pe termen lung este în continuare zero, iar poziţia de cash rămâne neschimbată cu două milioane de lei, fiind aprobată o linie de credit de un milion de lei.

Compania are o capitalizare de 15,3 milioane de lei, după un declin de 8% al acţiunilor de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 3,2 milioane de lei. Dinamica din ultimele 12 luni este de minus 18,7%, pe un rulaj de 4,4 milioane de lei, potrivit BVB.

„De curând, a fost promulgată «Legea laptelui», o lege care ne avantajează şi prin care sperăm să scăpăm de concurenţa neloială. Această lege obligă producătorii să afişeze informaţii detaliate despre reţete şi să menţioneze dacă conţin şi alte ingrediente. Se interzice folosirea denumirii de produs lactat, acolo unde este vorba de înlocuitori sau grăsimi vegetale. Comercianţii nu vor mai avea voie să afişeze denumirea de «produs 100% românesc» dacă produsul pe care îl vând nu provine în proporţie de 100% din fermele autohtone”, potrivit raportului trimestrial.

Acţiunile BONA sunt deţinute în proporţie de 25% de Vasile Naş, cofondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO