• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Burse - Fonduri mutuale

Profesioniştii Pieţei de Capital: Măsurile fiscal-bugetare anunţate de Finanţe reprezintă cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România de la reînfiinţarea acesteia în 1995

Profesioniştii Pieţei de Capital: Măsurile fiscal-bugetare anunţate de Finanţe reprezintă cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România de la reînfiinţarea acesteia în 1995

Autor: Roxana Rosu

20.12.2018, 11:06 1002

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) consideră că Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare anunţat de Ministerul de Finanţe reprezintă cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România de la reînfiinţarea acesteia în anul 1995 şi include norme cu caracterul neconstituţional, incompatibile cu noţiunea de economie de piaţă.

OPPC: Măsurile fiscal-bugetare anunţate de Finanţe reprezintă cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România de la reînfiinţarea acesteia în 1995

Ordonanţa prevedere instituirea unei taxae pe activele bancare, plafonarea preţului de vânzare a gazelor naturale, contribuţia bănească de 3% din cifra de afaceri percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice, retragerea participanţilor din fondurile de pensii private, capitalul social minim şi comisionul de administrare al fondurilor de pensii administrate privat.

Potrivit OPPC, unele dintre aceste dispoziţii sunt atât formal cât şi din punct de vedere al conţinutului neconstituţionale, fiind caracterizate de imprecizie şi neclaritate.

”Un exemplu elocvent este art. 83 alin. (2) lit e) care, prin formularea sa, poate include în sfera persoanelor supuse ”taxei pe lăcomie”  societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor, ori fondurile de investiţii alternative autoadministrate, cum ar fi SIF-urile şi Fondul Proprietatea şi chiar Bursa de Valori Bucureşti însăşi, întrucât toate aceste persoane juridice desfăşoară activităţi financiare”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Reprezentanţii pieţei de capital amintesc că efectele nocive pentru bursa din România au intervenit imediat după ce aceste măsuri au fost anunţate, scăderile masive din şedinţa de tranzacţionare din 19 decembrie fiind fără precedent după Marea Criză din 2007-2008.

”Această decapitalizare masivă a adus prejudicii majore nu doar investitorilor  privaţi de pe piaţa de capital din România, ci şi participanţilor la fondurilor de pensii şi statului român, ale cărui deţineri la capitalul social al societăţilor listate au suferit o devalorizare semnificativă”.

Organizaţia consideră că Proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie modificat prin   eliminarea  tuturor normelor care au un caracter neconstituţional, precum şi a acelora ce produc efecte negative pentru piaţa de capital din România şi sunt incompatibile cu noţiunea de economie de piaţă.

”Este de neînţeles cum au putut fi concepute aceste propuneri legislative cu consecinţe atât de grave pentru piaţa de capital şi pentru conceptul de economie de piaţă,  fără a exista niciun studiu de impact, fără nicio consultare prealabilă a profesioniştilor din domeniile vizate de proiect, demersuri obligatorii într-o societate democratică”

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931