Burse - Fonduri mutuale

Pe profit şi în criză: Grupul TeraPlast, controlat de Dorel Goia din Cluj, estimează afaceri de 478 mil. lei în S1/2020, în creştere cu 15%. Un pachet de 7,9% din companie a schimbat proprietarii: tranzacţie de 29,7 mil. lei

Finanţe personale

Dorel Goia

Dorel Goia

Autor: Roxana Rosu

27.05.2020, 00:09 665

Grupul TeraPlast, cel mai mare pro­ducător român de materiale de con­strucţii, controlat de Dorel Goia, esti­mea­ză pentru primul semestru al anu­lui o cifră de afaceri de 478 milioane de lei, în creştere cu 15% com­pa­rativ cu pe­rioada similară din 2019, şi o profi­tabilitate îm­bu­nătăţită, cu o EBITDA de 47 milioane de lei, în urcare cu 32%, pe fondul ce­re­rii mai mari decât prog­no­zele iniţiale, a anun­ţat compa­nia în­tr-un raport la BVB.

„Ne aşteptăm ca afa­cerile gru­pu­lui în pri­mele şase luni din 2020 să fie cel puţin la acelaşi nivel ca în primele şase luni din 2019, însă cererea a fost mai mare decât ne-am aşteptat şi vom creş­te cu 15% peste anul trecut cu o profita­bilitate îmbunătăţită. Manage­men­tul grupului a luat măsurile nece­sare pentru a asigura o lichiditate adec­va­tă şi a redus costurile ope­ra­ţionale unde a fost necesar. Este im­portant să ne con­centrăm pe repor­nirea econo­mi­ei şi pe oportu­nităţile pe care urmă­toa­rea pe­rioadă ni le va pre­zenta“, a declarat Ioana Birta, direc­to­rul financiar al Grupului TeraPlast.

Pentru primul trimestru din 2020, Grupul TeraPlast a raportat afaceri de 208,9 milioane de lei, în creştere cu 20%, si o EBITDA de 17,4 milioane de lei, cu 32% mai mult decât a înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Principalele motoare de creştere au fost fabrica din Serbia şi linia de business Instalaţii, datorită evoluţiei pozitive a lucrărilor de infrastructură. Acestea şi-au păstrat tendinţa pozitivă şi în al doilea trimestru din 2020 şi se reflectă în estimările pentru primul semestru.

Pentru Divizia de Mase Plastice, estimările indică afaceri de 213 milioane lei în primele şase luni din 2020, în creştere cu 18%, la o EBIDTA de 27 milioane lei, cu 54% peste nivelul din perioada similară a anului trecut.

În paralel, Divizia Steel ar putea ajunge la vânzări de 265 milioane lei, cu 13% mai mari, şi o EBIDTA de 20 milioane lei, în creşere cu 11%.

Grupul a implementat în ultimele două luni măsuri de protecţie a businessurilor şi a angajaţilor pentru a asigura sustenabilitatea acestora, inclusiv reducerea temporară a salariilor managementului cu 25%-50%.

„Materialul furnizează informaţii de bază preliminare, estimate, pentru perioada ianuarie-iunie 2020. Raportul conţinând rezultatele financiare consolidate aferente perioadei ianuarie-iunie 2020 va fi publicat, conform calendarului financiar, în 27 iulie 2020. Aşadar, informaţiile din acest material au caracter estimativ şi pot suferi modificări în raportul financiar semestrial“, se arată în anunţ.

Compania este deţinută în proporţie de 46,8% de omul de afaceri Dorel Goia, în timp ce fondul de investiţii KJK Balkan Holding deţine 10% din numărul de acţiuni.

De la începutul anului, acţiunile TRP înregistrează o creştere de 8,8%, pe fondul unui rulaj de 41,6 mil. lei, emitentul ajungând la 412 mil. lei capitalizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO