Burse - Fonduri mutuale

Profit de sase ori mai mare la BT Asset Management, peste estimari

10.04.2007, 17:33 109

Societatea BT Asset Mangement, membra a grupului financiar Banca Transilvania, cu active in administrare de 59 mil. lei (17,6 mil. de euro), a obtinut in 2006 un profit de 945.000 lei (283.000 euro), de sase ori mai mult fata de rezultatele raportate in anul precedent.
"Pot spune ca am depasit estimarile pentru 2006, avand in vedere ca nu ne-am propus realizarea de profit. Daca in 2005, primul an de functionare al societatii, am raportat un profit de 131.000 de lei, in 2006, rezultatele pozitive se regasesc si in cresterea cotei de piata, pana la 6,82% la sfarsitul anului trecut," spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management.
Alaturi de cresterea profitului, BT Asset Management, care administreaza fondul de actiuni BT Maxim, fondul de index BT Index, si fondul cu plasamente diversificate BT Clasic, a raportat in 2006 o cifra de afaceri de 1,067 mil. lei (317.000 euro), fata de 111.000 lei (33.000) in 2005.
Actionarii societatii de administrare a investitiilor BT sunt Banca Transilvania, cu o participatie de 80% din actiuni, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia cu cate 10% din totalul pachetului de actiuni.
In 2006, BT Asset Mangement a intrat pe piata cu primul fond de index bursier. Fondurile de index sunt mai usor de administrat si percep comisioane de administrare mai mici.
"In luna septembrie a anului trecut am lansat primul fond de index de pe piata. Constituit pe baza indicelui bursier ROTX, fondul BT Index a fost o intiativa reusita dat fiind faptul ca in primle trei luni ale anului, fondul a raportat o crestere a unitatilor de fond de 7,5%," spune Hanga de la BT Asset Management.
Cel mai performant fond de investitii administrat de BT Asset Management a fost in 2006 fondul inchis BT Invest 1, cu un randament al unitatii de fond de 31,2%. Fondul de actiuni BT Maxim a raportat in primele trei luni ale anului 2007 un plus de 6,02%, in timp ce fondul cu plasamente diverisficate BT Clasic a inregistrat un randament de 4,3%.
"Fondurile administrate de BT Asset Management au cunoscut in primele trei luni ale anului performante ridicate, alimentate si de participarile de capital la societati precum Dafora, care au realizat majorari de capital. In doar trei luni activele totale aflate in administrarea societatii au crescut de la 60,2 mil. lei in decembrie la 76,3 in martie," spune Hanga.
Cele mai performante investitii ale fondurilor BT Clasic si BT Maxim raman actiunile celor cinci SIF-uri, alaturi de actiunile Prodplast si Banca Transilvania. "Performantele fondurilor deschise pot fi puse in seama investitiilor in actiuni lichide de pe bursa, dar si in actiunile listate la RASDAQ, cum ar fi cele ale societatilor Dafora si Armax," spune Hanga.
Obiectivele pentru 2007 au in vedere dublarea activelor aflate in administrare, precum si o crestere a profitului pana la valoarea de 1,5 mil. lei (450.000 de euro).
"In prezent ne apropiem de o cota de piata de 9%, iar pe parcursul anului intentionam sa ne consolidam pozitia pe piata. De asemenea, analizam oportunitatea lansarii unui produs de investire pe pietele externe de capital," spune Radu Hanga de la BT Asset Management.
Numarul de investitori care au ales sa faca plasamente in fondurile deschise administrate de BT Asset Management a crescut cu 23% in ultimele 12 luni, de la 1.211 la 1.501 in februarie 2007."Numarul investitorilor nu a crescut intr-un ritm accelerat, dar se inscrie in tendinta de crestere pe care o cunoaste piata fondurilor de investitii," spune Hanga.
Alaturi de cele trei fonduri deschise de investitii si fondul inchis BT Invest 1, societatea BT Asset Management administreaza un numar de 20 de portofolii individuale in valoare de 12 mil. lei (3,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO