Burse - Fonduri mutuale

Profitul Transelectrica a urcat cu 16% în trim. 1, susţinut de creşterea consumului de energie

Profitul Transelectrica a urcat cu 16% în trim. 1,...

Autor: Radu Bostan

18.05.2015, 00:08 935

Cererea internă de energie a făcut echipă bună în primul trimestru cu exporturile de curent, alimentând creşterea cu 16% a profitului permis al transpor­tatorului de energie Transelectrica (simbol bursier TEL), la 141 mil. lei.

Luând în calcul şi activităţile zero-profit ale companiei, adică serviciile de sistem teh­nologice şi serviciile de echi­librare, profitul net al Trans­electrica a scăzut cu 7% în primul trimestru, la 126 mil. lei. Orice câşti­guri sau pierderi din segmentul non-profit sunt însă compensate (prin ajustări ale ta­rifului) în trimestrele ur­mătoare, astfel că imaginea reală a perfor­manţei com­paniei este dată de activităţile cu pro­fit permis, în special transportul de electricitate.

Veniturile din transport au crescut cu 10% în primele trei luni, la 361 mil. lei, pe fondul majorării cu 1,5% a tari­fului de transport faţă de anul anterior, dar şi creşterii cu 4% a volu­mului tarifat de electricitate, la 14 TWh. Consumul intern net de elec­tri­citate, care s-a aflat în ultimii ani pe o pantă descendentă, a urcat cu 1,7% în pri­mele trei luni din 2015, în timp ce ex­por­tul net de energie şi-a menţinut ritmul de creştere, avan­sând cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO