Burse - Fonduri mutuale

Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 36% anul trecut, iar activele s-au redus cu 6,5%

Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 36% anul trecut, iar activele s-au redus cu 6,5%

Autor: Andrei Chirileasa

18.01.2011, 23:50 29

SIF-urile au raportat la finele lui 2010 profituri cumulate decirca 390 mil. lei (91 milioane de euro), în scădere cu 36% faţă derezultatele record raportate în 2009, în condiţiile în care nu aumai încasat dividende de la BCR şi au primit dividende mai mici dela BRD.

În plus, spre deosebire de 2009, când patru dintre SIF-uri auîncasat câte 12,7 mil. euro de la grecii de la EFG Eurobank pentruparticipaţiile la Bancpost, iar SIF Oltenia (SIF5) a mai vândut şipachetul de acţiuni de la Automobile Craiova cu 18 mil. euro, anultrecut societăţile de investiţii financiare nu au mai avuttranzacţii mari, cu valori de peste 10 mil. euro. În acest context,o parte dintre ele au apelat la vânzarea de acţiuni BRD, pentrua-şi atinge totuşi profiturile bugetate.

De exemplu, SIF Muntenia (SIF4) a vândut la finele anuluipachete de acţiuni BRD de peste 80 mil. lei şi a raportat la finelelunii decembrie un profit net de 76 mil. lei. Pachetele vândutereprezintă aproape 1% din capitalul băncii. Şi SIF Transilvania(SIF3) a vândut în decembrie titluri BRD de circa 16 mil. lei.

Şi SIF Moldova (SIF2) a mai încasat în decembrie circa 2,8milioane de lei din vânzarea titlurilor BRD, raportând la fineleanului un profit net de 97,2 milioane de lei, foarte apropiat decel din 2009.

SIF Moldova a vândut pe parcursul anului pachete semnificativede titluri BRD şi a cumpărat în loc acţiuni la Fondul Proprietatea,ajungând să deţină peste 1,14% din fond.

SIF Moldova a înregistrat anul trecut şi cea mai mică scădere aactivului net, de 3,1%. Evoluţia indicatorilor financiari şi faptulcă societatea a fost mai activă pe Bursă au făcut ca acţiunile SIF2să încheie anul cu o creştere de 2%, faţă de celelalte, care auînregistrat scăderi.

Indicele BET-FI a pierdut anul trecut circa 8%.

La capitolul active, cea mai mare scădere, de peste 11%, aavut-o SIF Banat-Crişana (SIF1), iar la profit scăderea cea maimare a fost la SIF Oltenia (SIF5), de circa 57%.

Scăderile de profit ale SIF-urilor ar putea conduce la oreducere a dividendelor distribuite acţionarilor, după ce anultrecut unele SIF-uri, cum este cazul SIF Oltenia, au distribuitdividende record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO