Burse - Fonduri mutuale

Profiturile SIF-urilor şi Fondului Proprietatea s-au topit în primul semestru. Pană de idei sau vânzările de active se reiau în toamnă?

Profiturile SIF-urilor şi Fondului Proprietatea s-au...

Autor: Roxana Pricop

16.07.2015, 00:08 1071

Cele cinci SIF-uri au în­cheiat primul semestru cu profituri cumulate de 296 milioane de lei, la jumă­tate faţă de anul trecut când vân­zările de acţiuni bancare le-au ali­mentat con­turile. Fondul Pro­prie­tatea are un plus de 356 milioane de lei în prima jumă­tate a anului, de trei ori mai mic decât anul trecut când lichidarea a 5% din acţiunile Romgaz i-a adus un profit semestrial istoric.

„SIF-urile au fundamente slabe, iar rezultatele lor semestriale sunt destul de volatile pentru că o singură tranzacţie de vânzare le poate influenţa semnificativ profitul. Dacă anul trecut, profiturile record au fost alimentate de vânzări de active, în principal de acţiuni bancare, în acest an reducerea activi­tăţii de lichidare de active s-a văzut în scăderea profiturilor. Rămâne de văzut dacă este un semnal că îşi schimbă strategia sau au rămas cu tot mai puţine active valoroase pe care să le poată valo­rifica”, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare şi analiză din cadrul BCR.

SIF Oltenia (SIF5) se menţine cea mai profitabilă dintre SIF-uri după primele şase luni din an, cu un câştig de 103,7 milioane de lei. Faţă de prima jumătate a anului trecut, câştigul SIF5 este cu 70% mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO