Burse - Fonduri mutuale

Proiectul Made in Romania al BVB, sub lupa ZF: Astăzi Automobile Bavaria Group, Atelierele Pegas şi AAGES Târgu-Mureş

Proiectul Made in Romania al BVB, sub lupa ZF: Astăzi...

Autor: Dan Grigore Ivan

29.03.2018, 00:05 1405

ZF continuă prezentarea companiilor înscrise în proiectul „Made in Romania“ organizat de Bursa de Valori Bucureşti, în contextul în care unele dintre acestea ar putea decide pe viitor să se listeze, iar cele care deja sunt listate ar putea accesa mecanismele de finanţare puse la dispoziţie de piaţa de capital.

Scopul proiectului BVB este de a identifica viitoarele motoare ale economiei româneşti şi de a le asista pe parcursul unui an pentru a le ajuta să-şi ducă afacerile la nivelul următor, prin îmbunătăţirea transparenţei, a vizibilităţii, a reputaţiei şi, cel mai important, accesul la capitalul necesar pentru creşterea şi dezvoltarea ulterioară, potrivit BVB.

 

Automobile Bavaria Group

Automobile Bavaria Group este cea mai mare reţea de dealeri BMW din sud-estul Europei, reprezentând întreaga gamă de modele aflate sub umbrela BMW Group. Grupul deţine 13 locaţii BMW pentru automobile noi şi rulate în România şi singurul service Rolls-Royce din regiune, cinci dealeri BMW în Germania şi un dealer Rolls-Royce în München. Fondatorul este Michael Schmidt, iar directorul general este George Dorobanţu.

Cel mai mare grup de dealeri BMW din Europa Centrală şi de Est asigură locuri de muncă pentru 1.100 de angajaţi şi are o cifră anuală de afaceri de 136 milioane euro (2017), în creştere faţă de 2016. Michael Schmidt este un român care a emigrat în Germania în 1981 şi a revenit în ţară după Revoluţie.

 

Atelierele Pegas

Brandul Pegas, născut în anii comunismului ceauşist, a fost relansat în 2012. În prezent, Atelierele Pegas oferă 28 de modele de biciclete Pegas, în 200 de combinaţii de culori. În 2016, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 7 milioane lei, iar profitul s-a situat la 0,4 mil. lei, conform datelor furnizate de companie. Network One Distribution este acţionarul majoritar al Atelierlor Pegas, cu un pachet de 60% din capitalul social. Printre acţionarii companiei se mai numără: Andrei Botescu, Alexandru Manda, Ciprian Frunzeanu, Andrei Teasa şi Alin Andrei.

 

Aages Târgu-Mureş

AAGES Târgu-Mureş (AAG) este una dintre cele mai noi companii listate la Bucureşti. Compania a intrat în arena de tranzacţionare bucureşteană pe 19 iunie, în urma unei oferte încheiate în două zile, la capătul căreia s-au strâns 5,5 milioane lei, pentru 15% din companie. Astfel, cele 1,5 milioane de acţiuni au fost vândute la un preţ de 3,7050 lei.

Cotaţia unei acţiuni AAGES este în prezent de 3,2 lei, cu 13,63% mai mică faţă de preţul de ofertă. Compania a debutat pe piaţa de capital într-un moment în care bursa de la Bucureşti intra în picaj.

De la jumătatea lunii iunie şi până în decembrie, indicele BET, referinţa bursei bucureştene, s-a depreciat cu aproape 8%. De la începutul acestui an, acţiunile au scăzut cu 5%, pe fondul unor tranzacţii de peste 1 milion lei, în condiţiile în care indicele BET, referinţa bursei bucureştene, a crescut în aceeaşi perioadă cu 12,68%.

Aages a raportat în 2017 venituri operaţionale de 28,4 milioane lei, în creştere cu 14% faţă de anul precedent, la o cifră de afaceri netă de 25,09 milioane lei, echivalentul unui avans de 6,75%, în vreme ce profitul net s-a situat la 2,73 milioane lei, mai mic cu 13,99% comparativ cu 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO