Burse - Fonduri mutuale

Promateris, profit net de 1,2 milioane de lei în T1/2022, minus 39%, la afaceri de 43 de milioane de lei, în creştere cu 22% prin comparaţie cu anul trecut

Promateris, profit net de 1,2 milioane de lei în...

Autor: Eduard Ivanovici

17.05.2022, 15:45 102

Promateris (simbol bursier PPL), grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, raportează o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei în primele trei luni ale anului 2022, o creştere cu 22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, EBITDA de 4,6 milioane de lei şi un profit net de 1,2 milioane de lei, conform unui comunicat al companiei.

„Rezultatele din primele trei luni ale anului 2022 sunt pozitive, având în vedere contextul de piaţă dificil determinat de războiul din Ucraina şi de mediul inflaţionist. Cifra de afaceri a depăşit maximul istoric înregistrat în 2021, când Promateris a avut o creştere generală de 61% faţă de anul precedent. EBITDA (profit operaţional) s-a menţinut la nivelul istoric al anului trecut, iar  profitul net a înregistrat o scădere de 39% faţă de T1/2021, pe fondul situaţiei economice ce a determinat creşterea abruptă a dobânzilor. Obiectivul nostru principal a fost creşterea vânzărilor, consolidarea poziţiei pe pieţele în care activăm şi securizarea clienţilor existenţi, chiar dacă acest lucru a însemnat, punctual, o reducere a marjei datorită internalizării pe termen scurt a creşterilor de costuri. În 2022, vom continua strategia de  investiţii în dezvoltarea afacerilor grupului pentru consolidarea poziţiei de lider în regiunea Europei Centrale şi de Est,” a declarat Tudor Georgescu, CEO al Promateris.

Promateris are o politică bazată pe creştere susţinută prin realizarea de investiţii în dezvoltarea de capacităţi de producţie şi în diversificarea portofoliului de produse. În primul trimestru din 2022, acest lucru a condus la o creştere la nivelul amortizării echipamentelor, aspect care a avut un impact parţial şi asupra rezultatului net înregistrat de companie pentru această perioadă, scrie societatea. La nivelul EBITDA, compania a înregistrat o creştere de 1% faţă de T1/2021, reuşind să menţină un nivel ridicat în contextul volatilităţii preţurilor materiilor prime, prin transferul unei părţi semnificative din creşterile de preţ pe lanţul valoric.

Creşterea datoriilor pe termen lung reconfirmă strategia Promateris de a continua investiţiile în dezvoltarea companiei şi a capacităţilor de producţie. Promateris vizează consolidarea poziţiei de lider regional în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje cu amprentă redusă de carbon, reiese din comunicat.

Portofoliul de produse al Promateris este aliniat cu principiile European Green Deal şi cu legislaţia şi directivele europene ce au ca scop reducerea risipei alimentare. În ultimii cinci ani, compania a dezvoltat parteneriate internaţionale cu centre de cercetare de renume din Europa, cu producători de top din industria producţiei de ambalaje sustenabile şi cu producători de echipamente specializate în realizarea de soluţii inovative, cu amprentă redusă de carbon.

Parteneriatele poziţionează Promateris în topul companiilor cu cel mai dezvoltat portofoliu de ambalaje biodegradabile şi compostabile din Europa Centrală şi de Est. Promateris comercializează produsele realizate în România în mai multe ţări din regiune, unde îşi propune să îşi consolideze poziţia, plănuind între timp să se extindă pe pieţe noi.

Acţiunile PPL au crescut cu 45% anul acesta, pe un rulaj de 760.000 de lei, valoarea de piaţă depăşind 400 de milioane de lei. Compania este controlată de Florin-Ion Pogonaru (40,4% din acţiuni), persoane juridice (22,6%), SC Nord SA 21,3%), Tudor-Alexandru Georgescu (11,7%) şi persoane fizice (4%), conform datelor BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO