Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Generalcom are actiuni de 27 mil. euro

24.07.2007, 18:41 124

Omul de afaceri portughez Alain Bonte cu activitati pe piata romanesca in domeniul imobiliar, farmaceutic, de leasing si asigurari, are o avere estimata pe bursa RASDAQ la aproape 27 mil. euro, numai in ultimul an el castigand din actiunile pe care le detine peste 15 mil. euro.
Cea mai importanta detinere a lui Alain Bonte este pachetul de circa 41,5% din actiunile companiei care inchiriaza spatii comerciale Generalcom Bucuresti (GECM), pachet care valoreaza pe bursa RASDAQ peste 25 mil. euro.
Actiunile Generalcom au inchis sedinta de ieri la pretul de 12,8 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de circa 61 mil. euro.
Titlurile Generalcom s-au apreciat de sase ori de la jumatatea anului trecut, numai in acest an acestea urcand de peste 2 ori pe fondul rezultatelor bune raportate de companie.
Bonte, care si-a dezvoltat mai multe businessuri in Romania inca din 1998, detinea un pachet de aproape 24% din Generalcom in 2000, participatie pe care si-a majorat-o treptat, ajungand ca la finele lunii martie a acestui an sa detina 41,5% din actiuni.
Omul de afaceri portughez ar putea incerca sa-si adjudece pachetul de control in companie, dupa ce in ultima perioada a fost principalul cumparator al acestor titluri, achizitionand direct sau prin intermediul companiilor pe care le controleaza inca 1,5% din Generalcom si ajungand sa detina indirect peste 42% din actiuni. El este obligat, potrivit legislatiei pietei de capital, sa realizeze o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni.
Alain Bonte a platit in luna martie a acestui an 3,6 mil. euro (12,4 mil. lei) pe o participatie de circa 8,3% din actiunile Generalcom, dupa ce achizitionase cu o saptamana inainte inca 4,2% din companie, pentru 1,4 mil. euro (4,8 mil. lei).
Generalcom a raportat anul trecut un profit net de 16 mil. lei (4,54 mil. euro), de provenit in special din investitii pe termen scurt, din actiuni si diverse participatii la companii, din care a inregistrat un castig financiar de 12,9 mil. lei (3,66 mil. euro).
"Cresterile din acest an nu vor mai fi spectaculoase, pentru ca ne-am lichididat pe parcursul anului trecut si a acestui an intreg portofoliul de actiuni pe care-l detineam, ce era constituit in principal de SIF-uri, si ne-am decis sa ne orientam pe achizitii de spatii comerciale", a declarat Catia Radulescu, director general al Generalcom.
Compania detine circa 14.000 de metri patrati de spatii comerciale in toate sectoarele Bucurestiului, acestea fiind inchiriate aproape integral in acest moment, spune Radulescu.
Compania a achizitionat la inceputul anului de la compania afiliata Centrofarm 4 magazine, pe care a platit 0,8 mil. euro.
Generalcom controleaza operatorul retelei de farmacii Centrofarm (CEOF), la care detine circa 74% din actiuni si este impreuna cu societatile din grup principalul actionar al Sintofarm (SINT), unde controleaza direct aproape 24,6% din actiuni. Alain Bonte, alaturi de Catia Radulescu, detine direct 5% din Centrofarm si 7,84% din Sintofarm, care valoreaza pe bursa 4,8 mil. lei (1,5 mil. euro).
Bonte mai controleaza societatea Total Leasing din Bucuresti, la care detine 64% din actiuni, care estimeaza ca va finanta anul acesta bunuri in valoare de 7,9 mil. euro, cu 20% mai mult decat anul trecut. Omul de afaceri de origine franceza mai detine un pachet de circa 7,85% din actiunile asiguratorului Global Asigurari.
Alain Bonte detine numeroase pozitii de conducere in companii romanesti la care este actionar, precum si la companii din Portugalia si Franta, cea mai importanta fiind cea de reprezentant al actionarului majoritar olandez Holdaffine in conducerea Affinne, una dintre cele mai mari companii imobiliare din Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO