Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Roman Braşov stinge o parte din datoriile la Banca Carpatica cu un teren de 24 de hectare

Proprietarul Roman Braşov stinge o parte din datoriile...

Autor: Adrian Cojocar

12.09.2013, 19:56 575

Conducerea firmei de construcţii Prefa Braşov (PRFY), controlată de omul de afaceri Ioan Neculaie, care deţine şi producătorul de camioane Roman Braşov, a decis să transfere către Banca Carpatica un teren din patrimoniul societăţii de 243.700 de metri pătraţi situat în comuna Feldioara din Braşov pentru a stinge parţial obligaţiile de plată ale grupului de firme Roman, Prefa şi Prescon, se arată în convocatorul transmis pe bursă de reprezentanţii companiei. În comunicat nu se precizează care este valoarea terenului înstrăinat către Banca Carpatica, însă la finele anului trecut Prefa Braşov avea în patrimoniu terenuri cu o valoare contabilă de 273,2 mil. lei (61,7 mil. euro). Firma Prefa Braşov a înregistrat anul trecut pierderi de 6,4 mil. lei la o cifră de afaceri de 5,2 mil. lei.

Compania avea pe cont propriu un credit la Banca Carpatica care la 31 decembrie era de 1,43 mil. lei şi avea la aceeaşi dată de plătit băncii dobânzi şi penalităţi restante de 0,96 mil. lei. Prefa are de recuperat circa 8,15 mil. lei de la firma Pro Roman, proprietarul Roman Braşov, care face parte tot din grupul de companii ale lui Ioan Neculaie şi pentru care a cerut insolvenţa societăţii. Ioan Neculaie este în prezent urmărit penal de DNA în două dosare de evaziune fiscală pentru un prejudiciu la bugetul consolidat al statului estimat de ANAF la 34,5 milioane de lei. Afacerile companiei fanion a lui Neculaie, Roman Braşov, s-au redus în ultimii cinci ani de şase ori, de la 122 mil. lei în 2008 ajungând la 20,1 mil. lei anul trecut, iar firma a înregistrat pierderi de 10,2 mil. lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO