Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Rompetrol ia un acont de 3 mld. dolari de la traderul gigant Vitol

Proprietarul Rompetrol ia un acont de 3 mld. dolari de la...

Autor: Radu Bostan

03.12.2015, 00:04 734

KazMunayGas (KMG), acţionarul principal al Rompetrol Rafinare (RRC), va încasa în avans până la 3 mi­liarde de dolari de la traderul de petrol Vitol, în schimbul unor livrări viitoare de ţiţei, grupul kazah controlat de stat încercând să-şi reducă rapid datoria devenită brusc nesustenabilă în condiţiile prăbuşirii preţului ţiţeiului.

Contractul cu plata anticipată şi livrarea ulterioară, pe care Vitol l-ar fi câştigat în urma unei licitaţii, face parte dintr-un plan mai amplu al KMG de a-şi reduce povara datoriei şi de a obţine cash pentru investiţii pre­sante. La 30 iunie, da­toriile totale ale grupului se ridicau la 25 miliarde de dolari, depăşind capitalul pro­priu, în timp ce lichidi­tă­ţile erau de numai 2 mi­liarde de dolari, la jumă­tate faţă de începutul anului.

În această vară, grupul kazah a vândut jumătate din participaţia sa de 17% în zăcământul petrolier gigant Kashagan către fondul suveran al Kazahstanului, primind în schimb 4,7 miliarde de dolari. Grupul a folosit cea mai mare felie din cash pentru a răscumpăra obligaţiuni de 3,4 miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Vitol, cel mai mare trader inde­pen­dent de resurse energetice, va face primele plăţi în baza noului contract în următoarele 2-4 luni, potrivit unui comunicat al KMG.

Compania naţională de petrol şi gaze a Kazahstanului a fost puternic lovită de ieftinirea ţiţeiului, cotaţia sortimentului de Urali scăzând cu 44% între ianuarie 2014 şi iunie 2015. Veniturile KMG exprimate în dolari americani au scăzut cu 17% în primul semestru, la 7,5 miliarde de dolari, iar profitul net a scăzut cu 78%, la 410 mi­lioane de dolari.

Grupul kazah are în continuare o mare nevoie de cash pentru a-şi susţine pro­gramele de investiţii, de care de­pinde o bună parte din economia kazahă. Anul viitor, KMG şi partenerii săi în dez­voltarea zăcămân­tu­lui petrolier Tengiz vor lua o decizie finală pri­vind un proiect de extin­dere a producţiei cu un cost estimat de 34 mi­liarde de dolari, potrivit publicaţiei britanice.

Economia kazahă a suferit la rândul său din cauza ieftinirii petrolului, moneda naţională depreciindu-se cu 40% faţă de dolarul american de la începutul anului 2015.

Anunţul acordului dintre KMG şi traderul de petrol vine după ce un alt petrolist aflat în dificultăţi financiare, grupul austriac OMV, a vândut obli­gaţiuni de 1,5 miliarde de euro cu o dobândă extrem de generoasă, pentru a obţine capital de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO