Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Unirea a ajuns al treilea actionar al Flamingo

Proprietarul Unirea a ajuns al treilea actionar al Flamingo
16.02.2009, 18:38 43

Omul de afaceri Dan Adamescu (desen), proprietarul centrului comercial Unirea Shopping Center din Capitala, a achizitionat saptamana trecuta un pachet de 12,3% din retailerul de IT&C si electrocasnice Flamingo International (FLA).

Pachetul in valoare de circa 2,9 mil. lei (600.000 de euro) a fost achizitionat prin intermediul firmelor Astra Asigurari si Nova Trade, ambele controlate de Adamescu. Nova Trade, firma holding a familiei Adamescu, detine 72,68% din actiunile companiei de asigurari Astra Asigurari si 80% din Unirea Shopping Center.
In urma tranzactiei, Adamescu a ajuns la o participatie de 14,42% din Flamingo, de la 2,1%, devenind al treilea actionar important al companiei, dupa Dragos Cinca, fondatorul companiei, cu o detinere de aproape 25,2%, si fondul de investitii american QVT, cu o participatie de 15,17%. Adamescu a depasit astfel Flanco Holding, care detine circa 10,59% din Flamingo. El nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Tranzactiile s-au derulat prin intermediul societatii de brokeraj KBC Securities, printre vanzatori regasindu-se mai multe fonduri de investitii straine, dar niciunul dintre actionarii semnificativi ai Flamingo, potrivit unor surse din piata.
Flamingo, unul dintre cei mai importanti retaileri de produse electronice, electrocasnice si IT&C de pe piata din Romania, a raportat o cifra de afaceri consolidata de circa 141 mil. euro in primele 9 luni ale anului trecut si pierderi de 14,8 mil. lei (4 mil. euro), indicatorii fiind sub nivelul bugetat. Compania publica rezultatele financiare preliminare pe 2008 pe data de 13 martie.
Actiunile Flamingo au scazut cu peste 90% de la inceputul lui 2007, valoarea de piata a companiei ajungand la 4,6 mil. euro. Scaderile puternice au venit atat pe fondul crizei financiare internationale, care a afectat puternic piata de capital de la Bucuresti, cat si pe fondul rezultatelor raportate de companie.
Adamescu a mai achizitionat anul trecut de pe Bursa un pachet de 15% din actiunile hotelului Intercontinental din Bucuresti, pentru circa 3 milioane de euro. In plus, vara trecuta, Adamescu a dorit sa achizitioneze prin intermediul Nova Trade compania hoteliera Lido Bucuresti (LIDO) pentru 19,6 mil. lei (5,4 mil. euro). La momentul respectiv, Lido detinea 11,893% din Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA, proprietarul hotelului Intercontinental.
Omul de afaceri mai detine hotelul de 5 stele Rex din Mamaia, un centru comercial la Brasov si mai multe imobile de birouri din Bucuresti, printre care si cel in care se afla sediul Bursei de Valori Bucuresti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO