Burse - Fonduri mutuale

Propuneri pentru ridicarea celor 8 bariere: plăţi în avans de dividende, scutiri de impozite la obligaţiuni, listări rapide şi împrumutul de acţiuni

Propuneri pentru ridicarea celor 8 bariere: plăţi în...

Autor: Roxana Pricop

25.03.2014, 00:04 789

Grupul de lucru Great Barriers Shift, format experţi de pe piaţa locală de capital, practicieni şi reprezentanţi ai administraţiei publice, a publicat pe website-ul propriu propunerile de modificări legislative pentru ridicarea celor opt bariere care împiedică dezvoltarea bursei de la Bucureşti în piaţă emergentă.

Printre cele mai importante propuneri de modificări legislative sunt eliminarea obligaţiei ca un investitor străin să legalizeze în limba română documentele, reprezentarea unui investitor străin în adunarea generală a acţionarilor să se poată face în baza unei împuterniciri care să înlocuiască actuala procură specială. De asemenea, grupul de lucru propune eliminarea obligaţiei de declarare pentru investitorii străini în cazul în care, prin aplicarea prevederilor legislaţiei locale sau a prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri, impozitul datorat este zero. Grupul de lucru mai propune eliminarea valorii nominale minime de 2,5 lei a obligaţiunilor şi scutirea de la plata impozitului cu reţinere la sursă a dobânzii aferente obligaţiunilor, calificate drept „venit obţinut în România“.

Printre propunerile grupului de lucru se numără şi cererea de aprobare a prospectului întocmit în vederea admiterii la tranzacţionare a unei companii să fie cumulată cu cererea de aprobare a prospectului în vederea desfăşurării unei oferte publice de vânzare, astfel încât listarea unei companii să fie mai rapidă. De asemenea, admiterea la tranzacţionare, precum şi tranzacţionarea valorilor mobiliare oferite în cadrul unei oferte publice primare să nu fie condiţionate de înregistrarea la Registrul Comerţului a menţiunilor privind modificarea capitalului social, aceasta realizându-se în baza rezultatelor ofertei publice, astfel cum au fost notificate ASF. Grupul de lucru mai cere să fie permisă distribuirea de avansuri din dividende, având în vedere că acum durează câteva luni până când investitorii intră în posesia dividendelor cuvenite. Grupul de lucru mai propune clarificarea tratamentului veniturilor obţinute ca urmare a deţinerilor în fonduri închise de investiţii. Propunerea este de a i se atribui  acelaşi tratament fiscal precum dividendului. Grupul de lucru Great Barriers Shift s-a înfiinţat în luna noiembrie a anului trecut, cu scopul de a defini obstacolele majore care împiedică piaţa locală de capital să devină o structură modernă de generare a fluxurilor de capital.

Eliminarea acestor bariere va duce la dezvoltarea pieţei  de capital într-un instrument de finanţare al economiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO