Burse - Fonduri mutuale

Prospecţiuni Bucureşti, companie reintrată recent în circuitul economic, şi-a dublat cifra de afaceri, 28,5 mil. lei în T1/2022. Pierderile, reduse cu 57%

Prospecţiuni Bucureşti, companie reintrată recent în...

Autor: Eduard Ivanovici

25.05.2022, 18:48 342

Compania de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (simbol bursier PRSN), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a înregistrat o cifră de afaceri de 28,5 milioane de lei în primele trei luni ale anului, în creştere cu 92% faţă de nivelul de 14,8 milioane de lei de anul trecut, conform raportului financiar publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Avansul a fost generat de „activitatea de achiziţie date geofizice, societatea având la începutul anului un proiect 3D activ”, se arată în document.

„Principalul eveniment din perioada de referinţă este reprezentat de conflictul armat din Ucraina, ce a generat creşteri semnificative ale preţului petrolului, respectiv a gazelor naturale şi a marcat începutul unei noi crize energetice. Considerăm că schimbarea strategiei privind independenţa energetică va avea un impact semnificativ în creşterea volumului de investiţii din sectorul energetic ce se va reflecta şi în creşterea activităţii societăţii.”

În aprilie, societatea listată pe piaţa AeRO a BVB a reintrat în circuitul economic după de Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea administratorului judiciar Euro Insol şi a depus închiderea procedurii de reorganizare judiciară. Compania a intrat în insolvenţă în 2016 pe fondul unei grave crize de lichidităţi.

În T1/2022, Prospecţiuni Bucureşti şi-a redus pierderile cu 57%, de la 8 milioane de lei anul trecut la 3,5 milioane de lei anul acesta. Activele companiei au scăzut, între timp, cu 7% la 158,6 milioane de lei, iar provizioanele au ajuns la 50,1 milioane de lei, minus 5%.

„Comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul creşterii preţului petrolului, respectiv a gazelor şi mai ales a strategiei privind independenţa energetică, perspectiva pe termen scurt şi mediu prevede o intensificare a investiţiilor companiilor din piaţa upstream. Astfel, pentru anul 2022, avem în vedere o creştere a activităţii de achiziţie de date geofizice, societatea având deja proiecte 3D câştigate şi cereri ferme de lucrări 3D cu execuţie în acest an. De asemenea, constatam şi o creştere a volumului serviciilor de investigare geofizică în gaura de sondă si perforare, trend ce se va menţine şi în următoarele perioade”, spune compania.

Totodată, societatea adaugă că, în ceea ce priveşte perioadele următoare, volumul de lucrări de cercetare geologică şi geofizică 2D şi 3D, cât şi cel de investigare şi perforare în gaura de sondă vor creşte considerabil, asigurând astfel perspectivele de creştere.

Acţiunile PRSN s-au apreciat cu 116% de la începutul anului, pe tranzacţii de 4,5 milioane de lei. Capitalizarea este de aproximativ 70 de milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO