Burse - Fonduri mutuale

Prosus, grup din care face parte eMag, scădere de 6% marţi la bursa de la Amsterdam după ce principalul activ al companiei, acţiunile la Tencent, s-a prăbuşit ca urmare a represaliilor lansate de China asupra sectorului tech

Prosus, grup din care face parte eMag, scădere de 6%...

Autor: Eduard Ivanovici

04.08.2021, 00:00 318

Acţiunile grupului olandez Prosus, din care face parte şi eMag, scădeau ieri după amiază cu până la 6,4% în contextul în care Tencent, gigantul chinez din domeniul tehnologiei informaţionale, din care Prosus – listat la Amsterdam – deţine 28,9%, scădeau cu peste 6%.

Declinul vine în condiţiile în care un trust media controlat de Beijing a descris jocurile video drept un „opiu spiritual”, stârnind temerile cu privire la faptul că autorităţile chineze ar putea continua atacul asupra sectorului de gaming. Acţiunile rivalului NetEase au scăzut la un moment dat cu 15,7%, în timp ce dezvoltatorul de jocuri XD şi compania CMGE Technology, care produce jocuri dedicate smartphone-urilor, au înregistrat un minus de 8% şi respectiv 13,6%.

În aprilie, Tencent a declarat la Bursa din Hong Kong că Prosus a vândut 191,89 milioane de acţiuni (2%) din cadrul firmei pentru 14,67 miliarde de dolari, în ceea ce a reprezentat cea mai mare vânzare de acţiuni la nivel mondial, conform Reuters. Cotidianul financiar Economic Information Daily, controlat de statul chinez, a publicat marţi un articol prin care sublinia faptul că tot mai mulţi adolescenţi sunt dependenţi de jocuri video şi le-a solicitat autorităţilor să controleze mai intens sectorul de gaming. Publicaţia este afiliată celei mai mari agenţii de ştiri din ţară, Xinhua, controlată – de asemenea – de Beijing. Valoarea de piaţă a gigantului chinez Tencent se prăbuşeşte cu 160 mld. dolari. Acţiunile companiei devin cel mai slab performante la nivel global. Ziarul a citat în repetate rânduri unul dintre cele mai importante jocuri ale Tencent, Honor of Kings, fiind considerat unul dintre cele mai populare jocuri online din rândurile studenţilor, care se joacă uneori timp de opt ore pe zi.

„Nicio industrie, niciun sport nu poate să inventeze în mod deliberat o modalitate prin care să distrugă o generaţie”, spune ziarul, asociind jocurile video online cu „drogurile electronice”. Guvernul chinez a promis să înăsprească regulile din educaţie şi gaming pentru a proteja starea de bine a tinerilor. Luna trecută, autorităţile au interzis meditaţiile plătite pentru principalele materii şcolare, mişcare care ameninţă să distrugă sectorul chinez al meditaţiilor private, evaluat la 120 de miliarde de dolari. În ceea ce priveşte jocurile video online, autorităţile au căutat să impună limite asupra timpului de joc din rândurile adolescenţilor, iar companii precum Tencent au implementat sisteme antidependenţă care ar limita orele petrecute în faţa smartphone-urilor şi a altor dispozitive dedicate jocurilor video. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO