Burse - Fonduri mutuale

Pulsul bursei abia s-a simţit în ultima zi a lunii august. Tranzacţiile cu acţiuni au amorţit la minime

Pulsul bursei abia s-a simţit în ultima zi a lunii...

Autor: Roxana Pricop

01.09.2015, 00:04 440

Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de circa 1,7 milioane de euro în şedinţa de luni, 31 august, printre cele mai reduse rulaje de pe bursa de la Bucureşti din acest an. În urmă cu o săptămână, pe 24 august, bursa de la Bucureşti atingea rulajul maxim al ultimilor ani, de peste 26 milioane de euro, însă în contextul unor vânzări masive de acţiuni şi al unor scăderi abrupte ale acţiunilor de până la minus 10%.

Cea mai mică valoare de tranzacţionare raportată în acest an a fost de 1,3 milioane de euro în şedinţa din 6 aprilie.

În şedinţa de ieri, principalii indici bursieri au stagnat iar rulajul cu acţiuni a fost de 1,7 mil. euro, potrivit datelor disponibile la ora 17.00. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost ieri titlurile Banca Transilvania (800.000 de euro), titlurile grupului de distribuţie Electrica (120.000 de euro) şi cele ale Transgaz (100.000 de euro). Rulajele scăzut indică faptul că numărul investitorilor prezenţi la tranzacţionare este redus, şi de asemenea că nu sunt investitori mari în piaţă, de pe fondurile de pensii.

Principalele pieţe europene de acţiuni au raportat scăderi de circa 1% în şedinţa de ieri, iar bursele americane au deschis şedinţa de luni în scădere cu 1%, investitorii fiind în continuare marcaţi de temeri privind evoluţia economiei Chinei.

Bursa de la Bucureşti a încheiat ieri una dintre cele mai grele luni din ultimii ani. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate la Bucureşti, a înregistrat un minus de peste 7% luna trecută. Faţă de începutul anului, indicele BET are un minus de 0,5%.

Investitorii vor fi săptămâna aceasta cu ochii pe ştirile din Statele Unite, care vor anunţa noi date statistice importante în fundamentarea deciziei băncii centrale, Fed, de a majora sau nu dobânzile şi, astfel, de a opri sau de a elibera în continuare lichiditate pe pieţele emergente.

După ce săptămâna trecută un oficial al Fed a provocat un raliu pe burse declarând că nu mai crede necesară creşterea dobânzilor, peste week-end un alt oficial al băncii centrale a dat de înţeles că posibilitatea rămâne deschisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO