Burse - Fonduri mutuale

Pulsul pieţei de capital: bani există, investitorii caută oportunităţi, iar Bursa trebuie să ofere soluţii. Avem nevoie de mai multe companii private care să facă pasul spre listare

ZF Capital Markets Summit 2025

A patra ediţie a ZF Capital Markets Summit 2025, cel mai important eveniment din România dedicat pieţei de capital.

„Sunt foarte mulţi bani în piaţă, nu mai putem nega. Sunt foarte mulţi bani şi aceşti bani îşi caută oportunităţi“  „Puseurile de exuberanţă generate de Hidroelectrica şi alte listări provenite din spectrul guvernamental sunt foarte bune, dar nu ne putem baza doar pe ele“ „Există potenţial, există încredere, s-a spart gheaţa şi trebuie mai multe listări la Bursă pentru că ele oferă perspective pozitive“ „Trecerea pe piaţa principală te obligă la o anumită rigoare, să te reinventezi“ l„Pe lângă listările noi despre care vorbim, pentru noi ar fi foarte importantă şi zona de derivate“.

România are nevoie de o piaţă de capital mai puternică, cu mai multe listări de com­panii private, pentru a atrage toţi banii disponibili în piaţă, pentru a oferi oportunităţi investi­torilor şi a atrage capital în economie, a fost unul dintre prin­cipalele concluzii a celei de-a patra ediţii a ZF Capital Markets Summit 2025, cel mai important eveniment din România dedicat pieţei de capital. 

Evenimentul a fost organizat de ZF în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, Hidroelectrica, One United Properties, Raiffeisen Bank, DN Agrar, Evergent, Infinity, Bittnet Group, NAGA, Premier Energy, ROCA, Romgaz, Simtel, Patria Asset Management. 

„Sunt foarte mulţi bani în piaţă, nu mai putem nega. Sunt foarte mulţi bani şi aceşti bani îşi caută oportunităţi. Nu poţi să stai cu banii doar în Fidelis, poate este acum mai atractiv să stai în Fidelis decât în alte clase de active, dar la un moment dat se va schimba acest trend şi va trebui să avem oportunităţi şi pentru equity. În momentul în care mai scad dobânzile, va trebui să apară buy ground în zona de equity şi va trebui să îl creăm pentru toţi banii aceştia care există în piaţă. Noi rămânem în zona în care va trebui să aducem mult mai mulţi emitenţi, aceasta este o realitate, avem nevoie de mult mai mulţi emitenţi la Bursă“, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), consideră că România nu se poate baza doar pe listările companiilor de stat şi că este nevoie de o diversificare a emitenţilor. „Puseurile de exube­ranţă generate de Hidroelectrica şi alte listări provenite din spectrul guvernamental sunt foarte bune, dar nu ne putem baza doar pe ele. Când se mai estompează acest tip de exuberanţă, cred că navigăm la o cotă de croazieră, de optimism, ceea ce este foarte bine. Eu sunt constant un promotor al listărilor. Eu cred cu tărie că marea majoritate a companiilor de stat ar trebui să aibă componente de acţionariat listate pe Bursa de Valori Bucureşti, nu doar pentru atragerea de fonduri, ci pentru creşterea nivelului de transparenţă, adoptarea, dacă nu creşterea unui nivel de guvernanţă corporativă. Prezenţa companiilor de stat eligibile pe BVB este esenţială ca tendinţă, ca direcţie“, a punctat el. 

Piaţa de capital din România tre­buie să crească prin listări noi. Deşi contextul economic rămâne volatil, interesul pentru acţiunile Hidroelectrica este în creştere, iar stabilitatea pieţei de capital este esenţială pentru dezvoltarea economiei, crede şi Károly Borbély, CEO al Hidroelectrica.

„Perspectivele trebuie să fie unele optimiste, cred că toate sectoa­rele din business sunt interconectate. Avem nevoie de un mediu politic stabil, de politici economice şi strategii guvernamentale care să fie consecvente şi implementate. Potenţialul la Bursă este foarte mare, încurajăm tot timpul acţionarii să mai ieşim pe pieţele de capital, mai ales pe cea de la Bucureşti, cu încă 10 – 15%. Ar fi foarte util pentru că există potenţial, există încredere, s-a spart gheaţa şi trebuie mai multe listări la Bursă pentru că ele oferă perspective pozitive“, a spus el în cadrul evenimentului ZF. 

Mihai Tudor, CEO al Simtel Team, o companie de inginerie şi tehnologie, susţine că pentru orice antreprenor care îşi doreşte să îşi ducă afacerea la un nou nivel, listarea la bursă reprezintă mai mult decât o simplă oportunitate de finanţare, este un pas strategic care impune disciplină, transparenţă şi adaptabilitate, elemente esenţiale pentru creşterea sustenabilă a unui business. 

„Din experienţa noastră, recomand antreprenorilor să facă pasul către Bursă. Nu doar pentru a accesa piaţa de capital, ci pentru că trecerea pe piaţa principală te obligă la o anumită rigoare, să te reinventezi. Lucrul acesta ne ajută să ne dezvoltăm. Este bine să vină companii mari la Bursă, dar este bine ca şi companiile mai mici listate să tindă să devină mari. Iar planul nostru este să creştem, atât organic cât şi prin achiziţii. Traversăm un context în care companiile care activează în domeniul energie, tehnologiei, digitalizării au parte de un climat favorabil, sunt multe oportunităţi.“ 

De asemenea, investitorii au nevoie cât mai rapid de o piaţă de instrumente derivate pentru Bursa de la Bucureşti, un proiect care se lasă în continuare aşteptat, a subliniat în cadrul evenimentului ZF Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management. 

„Pe lângă listările noi despre care vorbim, pentru noi ar fi foarte importantă şi zona de derivate, să putem avea o piaţă de derivate unde să putem merge să ne protejăm, deci să putem face hedging în piaţă sau chiar şi atunci când vrem să intrăm long să o putem face mult mai simplu decât prin achiziţia de acţiuni spot. Vedem şi pe bursele mature că fără o piaţă de derivate nu poţi cu adevărat să ajungi să ai o piaţă eficientă. Ar fi un instrument extraordinar de folosit, să putem avea acces la derivate cel puţin pe principalele acţiuni de la bursa de la Bucureşti. Fără doar şi poate ar fi extrem de important.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels