Burse - Fonduri mutuale

"Din pacate sunt mai multe stiri negative decat cele pozitive"

23.07.2008, 18:51 25

SIF-urile si bancile au dat ieri tonul scaderilor pe Bursa, indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare pierzand 3,8%. Cea mai mare pierdere din cadrul grupului a fost suferita de actiunile SIF Oltenia (SIF5), de circa 6,3%, urmata de pierderea atinsa de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de 5,1%.
Indicele general al pietei, BET-C, a scazut si el ieri cu aproape 2,1%, in vreme ce indicele reprezentativ al pietei, BET-XT, care cuprinde cele mai lichide companii din piata incluzand SIF-urile, a pierdut circa 3,1%. Majoritatea actiunilor au ajuns din nou in zona minimelor inregistrate dupa scaderile de saptamana trecuta.
Daca saptamana trecuta pierderile au fost provocate in mare parte de situatia precara in care se afla cei doi mari creditori ipotecari din Statele Unite detinuti privat, dar sustinuti de guvern, Fannie Mae si Freddie Mac, scaderile inregistrate ieri au venit si ele dupa anunturi conform carora alte companii importante din economia mondiala, precum Volkswagen si Peugeot, au inregistrat scaderi ale profiturilor datorate cresterii pretului petrolului si al metalelor, in vreme ce companiile de telefonie mobila sufera de pe urma scaderii cererii.
"Noi avem rezultate bune, economia sta bine, avem preturi foarte mici fata de momentul in care am intrat in Uniunea Europeana, insa nu mai doreste nimeni sa investeasca in portofolii", spune Marius Trif, presedintele Carpatica Invest.
"In fiecare zi se cumpara cate putin si nu excesiv. Este o perioada in care nu trebuie sa se vanda nimic, nici pe piata imobiliara si nici pe piata de capital, deoarece atunci cand o sa revina piata o sa creasca si cererea", spune Trif.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 6,5 mil. euro (22,9 mil. lei), fiind in continuare foarte scazuta, in vreme ce volumul de tranzactionare din piata a fost de doar 46,7 mil. actiuni.
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins ieri de titlurile BRD SocGen (BRD), in valoare de 1,2 mil. euro (4,1 mil. lei), actiunile bancii scazand cu 3,2%. Tranzactii importante au mai fost realizate ieri si cu titlurile Bancii Transilvania (TLV), in valoare de 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei), in vreme ce titlurile Azomures (AZO), Petrom (SNP) si Socep Constanta (SOCP) au inregistrat tranzactii cumulate in valoare de 0,6 mil. euro (2,2 mil. euro).
Grupul SIF-urilor a atins ieri un rulaj de 3 mil. euro (10,7 mil. lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata.
Dupa pierderea atinsa de SIF Oltenia, cea mai mare pierdere au cunoscut ieri titlurile Erste Bank (EBS), de aproape 5,9%, urmate de titlurile SIF Muntenia (SIF4) si Biofarm Bucuresti (BIO), cu scaderi de aproape 5,1%, respectiv de 4,7%.
"Cred ca situatia actuala o sa mai dureze ceva timp. Din pacate sunt mai multe stiri negative decat cele pozitive si o sa mai apara in continuare", crede Trif.
Piata RASDAQ a atras si ea ieri investitii de circa 1,8 mil. euro (6,3 mil. lei), majoritatea lichiditatii fiind realizata de tranzactiile cu titlurile Compania de Navigatie Navrom (COVG), in valoare de 0,6 mil. euro
(2,1 milioane de lei).
Pachetele transferate au reprezentat circa 2,7% din capitalul societatii, pretul de transfer fiind de 7,35 lei/actiune, cu aproape 4,6% sub nivelul de referinta din sedinta trecuta, de 7,7 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO