Burse - Fonduri mutuale

QVT a intrat mai adanc in coasta lui Cinca si Adamescu la Flamingo

15.07.2009, 20:21 38

Fondul american QVT a achizitionat la inceputul acestei saptamani un pachet de 6,8% din actiunile retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo Bucuresti (FLA) la un pret de 0,0305 lei/actiune. Valoarea transferurilor s-a ridicat la 1,6 mil. lei (circa 380.000 de euro).
Transferurile vin la cateva zile dupa ce compania a anuntat ca intentioneaza sa deruleze o oferta de obligatiuni convertibile, in valoare de 7 mil. euro. In urma tranzactiei, fondul QVT a ajuns sa controleze 22% din actiunile companiei si este in prezent al doilea mare actionar al firmei, dupa Dragos Cinca, care detine o participatie de 25,2% din actiunile Flamingo.
Printre vanzatori s-a numarat Quintessence Fund, unul dintre vehiculele de investitii care face parte din acelasi grup cu QVT, care a vandut un pachet de aproape 1,8% din capitalul societatii.
In piata s-a mai realizat luni o tranzactie speciala prin care s-a transferat un pachet de 39 mil. actiuni Flamingo, reprezentand 5% din capitalul social.
Anterior transferului, Deutsche Bank era singurul actionar al societatii care detinea un pachet similar, de 39 mil. actiuni la Flamingo.
Potrivit informatiilor din piata este posibil ca Deutsche Bank sa fi cumparat anterior actiuni la Flamingo in contul fondului QVT, care si-a consolidat acum detinerile in vederea participarii la emisiunea de obligatiuni convertibile pe care compania o are in plan.
Reprezentantii QVT nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
In urma tranzactiilor recente, fondul QVT l-a depasit astfel pe omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul magazinului Unirea din Capitala, care in urma achizitiilor din acest an a ajuns sa detina prin intermediul Astra SA si Nova Trade, circa 17,5% din companie. Omul de afaceri a platit circa un milion de euro pe acest pachet.
Incepand cu luna februarie din acest an, in actionariatul companiei au inceput sa intre investitori de calibru, Adamescu fiind urmat la scurt timp de fiul lui Ion Tiriac, Alexandru Tiriac, care in urma unor achizitii pe Bursa a ajuns sa detina un pachet de 5,12% din actiunile Flamingo.
Printre principalii actionari ai societatii se mai numara fondul suedez Oresa Ventures, care mai detine in prezent circa 9% din actiuni, prin intermediul Flanco Holding, dupa ce a vandut in luna mai circa 1,3% din actiuni.
Conducerea retailerului IT&C si de electrocasnice a propus recent actionarilor mandatarea consiliului de administratie in vederea majorarii capitalului social cu
9,2 mil. euro prin aport in numerar din partea actionarilor si emiterea de obligatiuni convertibile in actiuni a caror valoare nu va depasi 7 mil. euro.
Conducerea Flamingo a declarat ieri ca pune la punct ultimele detalii cu actionarii privind operatiunea si din aceasta cauza inca nu poate comenta pe seama acesteia.
Flamingo s-a confruntat in ultimele luni cu o scadere puternica a pietei de electronice si electrocasnice, afacerile firmei coborand cu 40% in primul trimestru al anului si din aceasta cauza compania raportand pierderi de 5,4 mil. euro in aceeasi perioada.
Actiunile Flamingo au facut si ieri obiectul unor tranzactii semnificative, fiind transferate circa 6,5 milioane de titluri, reprezentand 0,8% din capital. Pretul actiunilor a scazut cu 1,3%, la 0,03 lei. Din mai, actiunile au pierdut circa 40%, capitalizarea companiei fiind de 5,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO