Burse - Fonduri mutuale

QVT s-a fript cu Flamingo, unde a pierdut circa 10 mil. euro

QVT s-a fript cu Flamingo, unde a pierdut circa 10 mil. euro
15.09.2009, 18:43 28

Fondul american QVT, cel mai agresiv investitor in retailerulIT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA), apierdut circa 45 mil. lei (peste 10 mil. euro) dupa ce si-a vandutluni intreaga participatie de 22% pe care o detinea in cadrulcompaniei.

Acesta este unul dintre cele mai proaste exituri realizate de unfond strain de investitii de pe Bursa in ultimii ani, in conditiilein care QVT a cumparat puternic pe Flamingo in 2006 si 2007 lapreturi cuprinse intre 0,3 si 0,4 lei/actiune si a vandut la unpret de peste zece ori mai mic, de 0,03 lei/actiune.

Dinianuarie 2006, cand a fost raportat cu 5,6% din Flamingo si pana inaugust 2008, QVT a fost unul dintre cei mai activi investitori inactiunile retailerului, achizitionand pachete semnificative, darrealizand si cateva vanzari importante. Potrivit raportarilordisponibile pe Bursa, achizitiile QVT la Flamingo s-au ridicat lacirca 67-70 mil. lei, iar sumele obtinute din vanzarea actiunilortotalizeaza circa 20-22 mil. lei, conform calculelor ZF.

Reprezentantii QVT nu au putut fi contactati pentrucomentarii.

Exitul QVT de la Flamingo a venit dupa ce fondul a cerut iniulie dizolvarea companiei, care s-a confruntat cu o scadereputernica a vanzarilor in primul semestru si a inregistrat pierderisemnificative. QVT s-a opus initiativei celorlalti actionari,Dragos Cinca, care controleaza 25% din Flamingo, si Dan Adamescu,cu o participatie de 17%, care au propus recapitalizarea companieiprintr-o emisiune de obligatiuni convertibile in valoare de 7 mil.euro.

Emisiunea de obligatiuni a fost aprobata de actionarii companieiin august, insa QVT a atacat hotararea in justitie. AvocatulCristian Dutescu, cel care reprezinta QVT in acest proces, spune cainca nu a primit nicio informare din partea fondului de investitiiprivind renuntarea la proces. Pe de alta parte, QVT poate participala emisiunea de obligatiuni adresata actionarilor Flamingo,deoarece la data de inregistrare (2 septembrie) detinea 22% dinactiunile companiei. Astfel, QVT ar avea dreptul sa subscrieobligatiuni de 1,54 mil. euro. Fondul a incasat 5,13 mil. lei (1,2mil. euro) din vanzarea actiunilor.

QVT a reusit si doua exituri favorabile in 2007, cand Bursa erape maxime, prin vanzarea participatiilor detinute la ZentivaBucuresti (SCD) si Asirom (ASRA). Profitul obtinut de fond din celedoua exituri s-a ridicat la circa 14 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO