Burse - Fonduri mutuale

Răcoarea Brexitului dă fiori investitorilor şi împinge randamentul obligaţiunilor germane sub zero pentru prima dată în istorie

Răcoarea Brexitului dă fiori investitorilor şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2016, 00:04 882

Randamentul obligaţiunilor germane cu sca denţa la zece ani – celebrele bunduri – au scăzut sub zero pentru prima dată în istorie, semn că investitorii caută febril active sigure într-un mediu în care apropierea posibilului Brexit face să crească tensiunea şi nervozitatea. Sondajele de opinie şi pariurile sugerează creşterea probabilităţii ca pe 23 iunie britanicii să voteze pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, scrie Reuters. Cel mai mare ziar tabloid britanic, The Sun, s-a pronunţat în favoarea părăsirii UE. Umbrei Brexitului i se adaugă şi alte motive de îngrijorare, cum ar fi încetinirea economiei globale.

Brexitul dă fiori şi pe bursele de acţiuni europene, unde preţurile titlurilor băncilor cu anvergură internaţională simt presiunea temerilor investitorilor că valoarea unei cantităţi uriaşe de active deţinute de aceste instituţii în Marea Britanie ar putea să scadă abrupt dacă tăbăra „Plecăm” câştigă. Ieri, indicele bursier FTSE 100 a coborât sub pragul de 6.000 de puncte pentru prima dată din februarie. Acţiunile cotate pe bursele statelor emergente au scăzut la cele mai mici niveluri din ultimele trei luni. Răcoarea Brexitului se simte şi pe piaţa valutară, analiştii indicând că lira sterlină, care anul acesta deja a alunecat în jos cu 6% faţă de un coş cu principalele valute, se va rostogoli mai departe dacă englezii aleg să iasă din UE.

De fapt, scrie BBC, investitorii pariază că lira sterlină se va deprecia indiferent de rezultatul referendumului de pe 23 iunie – milioane sunt plasate pe piaţa produselor derivate, unde traderii pot specula pe preţurile viitoare ale monedelor. Luke Ellis, preşedintele Man Group, cel mai mare fond de hedging listat din lume, a spus într-o emisiune televizată că cea mai mare parte a activităţii vine de la companiile care caută să se protejeze de căderea lirei deoarece sunt expuse la această monedă.

Bursa poloneză a scăzut accentuat, în timp ce yieldurile obligaţiunilor poloneze au crescut. Vola tilitatea zlotului a ajuns ieri la maximul ultimilor trei ani, în condiţiile în care perspectiva Brexitului i-a împins pe investitori către active mai sigure, printre care dolarul. Circa 1,5 milioane de est-europeni, mai ales polonezi, trăiesc în Marea Britanie.

Însă dintre toate activele, evoluţiile cele mai impre sionante le au obligaţiunile. Obligaţiunile suverane germane, titluri de datorie emise de Bundesbank, sunt considerate unele dintre cele mai sigure investiţii din lume. Yieldurile negative demonstrează că investitorii sunt pregătiţi să accepte pierderi garantate doar pentru a-şi ţine banii în siguranţă.

Ca toate bondurile guverna men tale, bundurile nemţeşti vin cu plata garan tată a unei dobânzi, principalul urmând să fie dat înapoi când se împlineşte termenul de scadenţă, în acest caz zece ani.

Cererea pentru astfel de active a fost atât de mare încât preţul de cumpărare şterge câştigul din dobândă, explică BBC. 

Pentru Financial Times, spargerea pragului 0 este încă un pas într-o cursă globală nesustenabilă, cu potenţial exploziv (la obligaţiuni, preţurile evoluează invers faţă de yielduri).

Nu doar yieldurile nemţeşti se scufundă. Randamentele obligaţiunilor britanice au atins şi ele cele mai joase niveluri din istorie. Analiştii se întreabă dacă nu cumva Banca Angliei va reporni programul de achziţii de obligaţiuni pentru a stimula economia. Au scăzut, de asemenea, şi randamentele titlurilor americane de Trezorerie.

Şi Bloomberg scrie de formarea unei bule pe piaţa obligaţiunilor. În aceste zile, această piaţă sfidează orice termen de comparaţie cunoscut de omenire. Niciodată până acum traderii nu au plătit atât de mult pentru a deţine datorii de mii de miliarde de dolari care le aduc atât de puţin câştig. Jack Malvey, unul dintre cei mai respectabili actori de pe piaţa obligaţiunilor, s-a dus cu studiile până în 1871 şi n-a putut găsi vreun moment în care yieldurile au ajuns măcar aproape de nivelurile joase actuale. Bill Gross s-a dus şi mai departe, găsind că actualele niveluri sunt cele mai coborâte din „ultimii 500 de ani de istorie consemnată”.

Creşterea globală anemică, dobânzile negative şi programele masive de achiziţii de active ale băncilor centrale au făcut să existe cerere pentru obligaţiunile guvernamentale, chiar dacă obligaţiuni de peste 8.000 de miliarde de dolari s-au dus sub zero, notează Bloomberg.Riscurile sunt mari. Probabilitatea ca economia SUA, cea mai mare din lume, să intre în recesiune într-un an, este la cel mai ridicat nivel de când a început actuala revenire, în urmă cu şapte ani, potrivit JPMorgan Chase. Investitorii par să nu vadă deocamdată la orizont vreun risc care să impingă yieldurile în sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO