Burse - Fonduri mutuale

Radu Crăciun, preşedinte APAPR şi director general BCR Pensii: Am sentimente amestecate cu privire la raportarea trimestrială a investiţiilor fondurilor Pilon II. Pot să înţeleg decizia de transparenţă, dar din punct de vedere investiţional există un risc, cel de aliniere al tuturor administratorilor

Radu Crăciun, preşedinte APAPR şi director general BCR...

Autor: Liviu Popescu

25.01.2021, 11:18 347

Radu Crăciun, preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi director general al BCR Pensii, spune că are sentimente amestecate cu privire la implementarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligativităţii raportării trimestriale a investiţiilor Pilon II, şi nu semestrial cum era cazul până recent. El adaugă că există argumente pro şi contra, dar decizia a fost luată şi este respectată ca atare.

“Am sentimente amestecate de raportarea trimestrială. Pot să înţeleg decizia de transparenţă, care exista şi într-o raportare bianuală, dar din punct de vedere investiţional există un risc, cel de aliniere al tuturor administratorilor de pensii private”, spune Radu Crăciun.

Practic acestă frecvenţă de raportare poate să ducă şi la un fenomen de imitare sau de descurajare a celor care au idei noi, spune el. “Şi atunci întrebarea este de ce să mai ai idei noi ceea ce în ultima instanţă s-ar putea întoarce împotriva participanţilor. Există argumente pro şi contra dar decizia a fost luată şi o respectăm ca atare”.

Cei mai mari investitori ai bursei de la Bucureşti, administratorii de pensii private prin intermediul fondurilor Pilon II, au început să publice în ritm trimestrial structura detaliată a investiţiilor, şi nu semestrial aşa cum o făceau până în prezent, potrivit unei decizii ASF, semnată de preşedintele Nicu Marcu şi publică în Monitorul Oficial pe final de 2020.

Astfel, în ritm trimestrial, fiecare din cei şapte administratori de pensii private din România are obligaţia de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii administrat privat, structura portofoliului de investiţii, detaliată, pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizată, în lei, şi ponderea deţinută în activul total al fondului de pensii administrat privat la data încheierii trimestrului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO