Burse - Fonduri mutuale

Radu Hanga, Bursa de Valori Bucureşti, despre Contrapartea Centrală: Suntem în ultima fază în ceea ce priveşte autorizarea. Cel mai important lucru cu acest proiect este faptul că se apropie două pieţe - BVB şi piaţa de energie

ZF Romanian Capital Market Summit 2022

Radu Hanga, Bursa de Valori Bucureşti, despre...

Autor: Eduard Ivanovici

17.03.2022, 10:38 1084

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, invitat în timpul ZF Capital Market Summit 2022, a declarat că proiectul Contrapărţii Centrale, prin care se relansează piaţa derivatelor, se află acum în ultima etapă a procesului de autorizare, numind ulterior principalul beneficiu al proiectului.

„Suntem în ultima fază în ceea ce priveşte autorizarea şi documente livrate către autoritate. Pe de altă parte, dincolo de documente, este o infrastructură tehnică, care stă la baza acestei construcţii livrate de partenerul nostru italian. În jurul acestei platforme core urmează să se construiască arhitectura locală, iar aici a început să se lucreze. În acelaşi timp, a început să se lucreze cu stakeholderii, cu jucătorii care vor accesa această piaţă, referindu-mă la industria de brokeraj, la industria de energie. Lucrul cel mai important care se întâmplă acum cu acest proiect de Contraparte Centrală este că vin mai aproape două pieţe: Bursa de Valori Bucureşti şi piaţa de energie, prin faptul că vom implementa la bursă nişte produse derivate construite pe energie. Pe de altă parte, contrapartea centrală va constitui la rândul ei o piesă în arhitectura pieţei de energie, adică va susţine zona de contracte forward care se vor derula în continuare”, a spus Radu Hanga.

 

Alte declaraţii:

 
  • Am pornit anul cu elan, între timp ne-am mai temperat. Sunt acum plus-minus opt companii în diverse faze privind venirea spre bursă. Este posibil în contextul de la graniţa noastră să vedem o încetinire (...) Însă ne aşteptăm ca trendul să se menţină pe termen lung.
 
  • Aş vrea să trăiesc momentul în care nu o să mai spunem că piaţa românească are potenţial, adică se ne uităm la potenţial privind în spate şi să spunem că am valorificat potenţialul acesta. Am avut de departe cel mai bun an din istoria bursei din punct de vedere al companiilor care vin în piaţă şi numărului de investitori.
 
  • Vedem companiile dorindu-şi să ajungă la bursă, vedem că bursa este percepută nu doar ca o platformă prin care te finanţezi, ci o scenă pe care te urci, prin intermediul căreia poţi comunica cu piaţa, nu doar cu investitorii.
 
  • Suntem pe un trend foarte bun şi, cel mai important lucru, suntem la începutul acestui trend şi nu vrem să rămânem aici.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO