• Leu / EUR4.9417
  • Leu / GBP5.7906
  • Leu / USD4.6288
Burse - Fonduri mutuale

Radu Puiu, XTB România: Epoca de aur a biotehnologiei a început odată cu pandemia

Radu Puiu, XTB România: Epoca de aur a biotehnologiei a început odată cu pandemia

Autor: Tibi Oprea

06.04.2021, 11:37 727

Investitorii care au cumpărat acţiuni Moderna în ianuarie 2020 ar fi putut obţine randamente de peste 600% până acum. Prin urmare, ar putea fi un moment oportun pentru a acorda mai multă atenţie biotehnologiei, arată într-o analiză de piaţă Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

“Există o opinie tot mai extinsă conform căreia ne aflăm în „epoca de aur a biotehnologiei”. Chiar dacă nu aderăm acestei credinţe, nu putem nega faptul că investitorii care au „pariat” pe acţiuni din sectorul de biotehnologie nu au înregistrat câştiguri majore în ultimul an. Aceste acţiuni au fost foarte căutate şi au potenţialul de a-şi multiplica evaluarea peste noapte. Motivul este că depind în mare măsură de rezultatele studiilor clinice şi, de asemenea, de aprobările din partea instituţiilor de reglementare”, spune Radu Puiu.

Cu siguranţă există un nivel ridicat de interes pentru sector, având în vedere atenţia pe care a primit-o în ultimul an şi aici vorbim mai ales de Moderna şi Pfizer.

“Pfizer, de exemplu, a început şi studii pentru o variantă antivirală pentru tratarea coronavirusului care se administrează pe cale orală. De asemenea, compania a anunţat că va dezvolta noi vaccinuri pe cont propriu utilizând tehnologia ARNm care a fost folosită pentru a crea vaccinul împotriva coronavirusului. Pentru investitorii pe termen lung, retragerea recentă a sectorului nu este un motiv de îngrijorare deoarece aceste companii au perspective optimiste. Companiile de biotehnologie joacă un rol major în dezvoltarea medicinei şi chiar a economiei într-un moment în care societatea încearcă să se redreseze după pandemia de coronavirus. Această importanţă a făcut din acţiunile de biotehnologie un succes major în rândul investitorilor deoarece aceştia acordă atenţie celor mai recente medicamente sau vaccinuri disponibile în rândul populaţiei generale”, explică analistul.

Investitorii care au cumpărat acţiuni MRNA în ianuarie 2020 ar fi putut obţine randamente de peste 600% până acum. Prin urmare, ar putea fi un moment oportun pentru a acorda mai multă atenţie biotehnologiei?

“În procesul de identificare a celor mai importante acţiuni în domeniu, ale momentului, trebuie avut în vedere faptul că investiţia nu se rezumă doar la profit, ci joacă un rol şi în avansul medicinei moderne, ceea ce poate reprezenta o motivaţie puternică pentru anumite persoane, oferind un plus de implicare fenomenului. Companii precum Sangamo Therapeutics, care utilizează terapia cu celule genetice pentru tratarea hemofiliei, sau Foghorn Therapeutics care dezvoltă medicamente pentru bolile genetice pot fi exemple importante. Moderna a suferit o scădere mai amplă decât alte acţiuni de biotehnologie deoarece investitorii cred că preţul este evaluat cu o primă destul de ridicată. Totuşi, este important de recunoscut că veniturile Moderna depind mai mult de cererea de vaccinuri după anul 2021 şi de progresul companiei şi mai puţin de fluctuaţiile ratei dobânzii. Moderna are în desfăşurare o serie de studii clinice pe care investitorii vor dori să le urmărească îndeaproape. Vaccinul mARN-1273 pentru COVID-19 se află într-un studiu de fază 2 pentru copii cu vârste cuprinse între şase luni şi 12 ani. De asemenea, compania dezvoltă un nou vaccin pentru COVID-19, mRNA-1283, acesta aflându-se într-un studiu clinic în stadiu incipient. Acest candidat ar putea fi păstrat la temperatura standard a frigiderului şi ar putea fi administrat în doză unică”, spune Radu Puiu.

Boom-ul companiilor de top din domeniul biotehnologiei nu se limitează doar la numele care se concentrează pe dezvoltarea de vaccinuri pentru COVID-19. Investitorii caută, de asemenea, descoperiri medicale care ar putea impulsiona preţurile acţiunilor.

“Amgen Inc. a fost un pionier în biotehnologie din 1980 şi a devenit una dintre cele mai importante companii independente de biotehnologie din lume. A ajuns la milioane de pacienţi din întreaga lume şi dezvoltă o serie de medicamente cu potenţial ridicat. Amgen dezvoltă, produce şi comercializează terapii biologice pentru oncologie şi inflamaţii. Cele cinci produse cheie comercializate ale companiei se numără printre cele mai bine vândute produse farmaceutice din lume, cu venituri totale estimate la peste 25 miliarde dolari în 2020”, afirmă Puiu.

În pofida scăderilor recente suferite de companiile din sector, retragerea poate reprezenta o oportunitate pentru anumiţi investitori de a intra în domenii interesante ale cercetării biotehnologice la preţuri mai bune. În plus, anumite companii ar putea să primească impulsuri pozitive la nivel de preţ întrucât, la evaluările actuale, reprezintă ţinte mai atractive de achiziţie pentru marile firme farmaceutice. În plus, declinul actual a fost alimentat în mare parte de o schimbare de sentiment şi nu de o schimbare a factorilor fundamentali.

“Potrivit unei opinii extinse, evaluările companiilor cu perspective viitoare de câştig sunt afectate de creşterea dobânzilor, întrucât această tendinţă duce la o majorare a ratei de actualizare a modelelor de evaluare. Sectorul de biotehnologie a evoluat destul de bine din august până la sfârşitul anului 2020, chiar dacă randamentul obligaţiunilor pe 10 ani din SUA s-a dublat. O analiză retrospectivă asupra ultimilor 10 ani indică faptul că performanţa acţiunilor din acest sector nu este corelată cu modificările ratelor dobânzii”, spune el.

O potenţială problemă a acestui sector a fost intrarea în piaţa de biotehnologie a fondurilor de investiţii şi a investitorilor de retail, care au dorit să profite de creşteri la sfârşitul anului 2020. “Investitorii de retail au fost atraşi de „efectul Ark”, pe măsură ce Catherine Wood, fondatoarea ARK Invest, a preluat rolul de model al investitorilor în inovaţie. Ori de câte ori generaliştii şi traderii de retail pătrund într-un sector specializat pot apărea probleme deoarece mulţi dintre ei nu înţeleg cu adevărat natura afacerii. Astfel, decid să vândă la fel de repede precum au cumpărat în momente mai dificile.”

Un sfat bun în ceea ce priveşte deţinerea companiilor de biotehnologie este diversificarea portofoliului, astfel încât se obţine o expunere cât mai extinsă. Investiţia doar în una sau două companii poate reprezenta un risc ridicat, oricât de interesante ar fi medicamentele sau tehnologiile dezvoltate de acestea.

“Companiile de biotehnologie, în special cele cu capitalizări de piaţă reduse, pot prezenta un caracter foarte volatil în momentul publicării unor noutăţi. În cazul în care o deţinere se bazează pe un rezultat pozitiv al testelor clinice iar acestea se dovedesc a fi neconcludente, ar trebui evitată justificarea deţinerii poziţiei în speranţa că se va întâmpla ceva bun. Procesul de dezvoltare şi cercetare al unui medicament tinde să fie de lungă durată şi costisitor din punct de vedere al resurselor financiare, fapt care ar putea afecta performanţele companiei în viitorul apropiat”, conchide Radu Puiu.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9417
Diferență: -0,0809
Ieri: 4.9457
Azi: 4.6288
Diferență: 0,2556
Ieri: 4.6170
Azi: 5.7906
Diferență: 0,3988
Ieri: 5.7676
Azi: 4.8055
Diferență: 0,3466
Ieri: 4.7889