Burse - Fonduri mutuale

Rădulescu, Target Capital: Cel mai mare eşec al României a fost pierderea luptei cu inflaţia

Autor: Adrian Ionut Cojocar

02.03.2011, 15:41 67

Andrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital,consideră că cel mai mare eşec macroeconomic pe plan intern înperioada de criză a fost pierderea luptei cu inflaţia care vaafecta performanţa macroeconomică a României în următorul ciclu decreştere.

"Economia ar putea intra într-un nou ciclu economic cu un nivelridicat de

inflaţie, ceea ce ar afecta performanţa macroeconomică. În acestcontext, procesul de convergenţă către zona euro ar fi din nouîntârtziat. BNR ar putea fi nevoită să majoreze dobânda dereferinţă şi am putea asista la întârzierea

procesului de relansare economică sau la o frânare a evoluţieieconomiei interne, al cărei potenţial resimte deja (nefavorabil)consecinţele crizei", spune Rădulesc.

Potrivit lui, menţinerea la un nivel ridicat a presiunilorinflaţioniste introduce distorsiuni în economie şi afecteazăprocesul de alocare eficientă a resurselor. Inflaţia induce o seriede costuri şi exacerbarea ineficienţelor cauzate de sistemul deimpozitare, impact negativ pentru bunăstare (reducerea profituluireal al companiilor şi al salariului real al angajaţilor),costurile de tranzacţionare, costurile ce rezultă dinredistribuirea veniturilor, de la categoriile de persoane cuvenituri fixe la categoriile de persoane cu venituri variabile,precum şi de la creditori la debitori.

România continuă să înregistreze cel mai ridicat nivel alinflaţiei din Europa, cu o rată anuală în ianuarie de 7%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO