• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Centrobank va asigura lichiditatea acţiunilor Băncii Transilvania începând cu 7 septembrie

Raiffeisen Centrobank va asigura lichiditatea acţiunilor Băncii Transilvania începând cu 7 septembrie

Autor: Tibi Oprea

07.09.2021, 13:08 1962

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a anunţat marţi la Bursa de Valori Bucureşti că a încheiat cu Raiffeisen Centrobank AG, divizia de brokeraj a Raiffeisen Bank, un contract de prestări servicii privind activitatea Market Maker pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB.

„Banca Transilvania, inclusiv ca emitent, a avut un rol decisiv la promovarea pieţei de capital româneşti în categoria de piaţă emergentă. Participarea activă la dezvoltarea bursei din Bucureşti a fost şi rămane focusul nostru, ca prima instituţie financiară care şi-a înscris acţiunile la tranzacţionare în România”, a declarat Mihaela Nădăşan, Director General Adjunct, Instituţii şi Pieţe Financiare, Banca Transilvania.

Raiffeisen Centrobank, în calitate de prestator de servicii de market maker, va asigura lichiditatea de tranzacţionare a acţiunilor TLV începând cu data de 7 septembrie 2021.

Acţiunea TLV este a treia pentru care Raiffeisen Centrobank oferă servicii de Market Maker al Emitentului, după Evergent Investment şi Purcari Wineries. Parametrii specifici aplicabili activităţii de Market Makerul Emitentului (MME) efectuată de Raiffeisen Centrobank pentru acţiunile Banca Transilvania prevăd un volum minim de 100.000 de instrumente, cu un spread maxm dintre preţurile de cumpărare şi de vânzare de 1%.

„Suntem bucuroşi să includem Banca Transilvania, compania cu cea mai mare pondere în indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti, în portofoliul nostru de clienţi şi să îi susţinem astfel povestea de succes. Ne propunem să creştem lichiditatea pieţei, precum şi pe cea a acţiunilor TLV”, spune Günther Kornfellner, Equities & Derivatives Trader for EMEA, Raiffeisen Centrobank.

Banca Transilvania este de asemenea pe prima poziţie în termeni de capitalizare bursieră, în rândul companiilor antreprenoriale româneşti listate la bursă – 17,2 mld. lei, respectiv 3,5 mld. euro) Acţiunile TLV înregistrează de la începutul anului o creştere de 36%, pe fondul unor tranzacţii de 1,3 miliarde de lei, potrivit datelor BVB.

Banca Transilvania s-a listat la bursă în octombrie 1997. Acţiunile TLV sunt incluse în şapte indici bursieri, respective BET, BET-TR, BET-XT-TR, BET-BK, BET-XT, BETPlus, ROTX. Banca Transilvania este de asemenea una dintre cele cinci companii prezente în indicii furnizorului global FTSE Russell, alături de Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast şi Bittnet.

Numărul total al instrumentelor financiare listate la BVB care beneficiază de serviciile de Market Maker al Emitentului ajunge astfel la 17, dintre care 16 acţiuni şi o emisiune de obligaţiuni.

„Ne bucurăm că Banca Transilvania alege să iniţieze o colaborare cu Raiffeisen Centrobank pentru servicii de Market Maker al Emitentului. Banca Transilvania demonstrează încă o dată importanţa pe care o alocă pieţei de capital şi performanţei acţiunilor sale la bursă. Accesarea programului de Market Maker al Emitentului de către cea mai tranzacţionată companie la bursă, inclusă deja în indicii FTSE Russell de Emerging Market, va arăta cu atât mai mult utilitatea acestui program pentru îmbunătăţirea lichidităţii unui emitent”, spune Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Market Makerul Emitentului este participantul la sistemul de tranzacţionare al BVB care şi-a asumat rolul de a susţine lichiditatea unui instrument financiar. Raiffeisen Centrobank ocupă locul 10 în topul intermediarilor de la bursa românească, cu o cotă de piaţă de 1,9%. De la începutul anului, brokerul a intermediat tranzacţii de 471,4 mil. lei, arată datele BVB.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392