Burse - Fonduri mutuale

Randamentul mediu al dividendelor companiilor din indicele BET ajunge la 6,19%

 Randamentul mediu al dividendelor companiilor din...

Autor: Dan Grigore Ivan

02.04.2018, 00:07 1311

Din cele 13 companii care formează indicele BET, referinţa bursei bucureştene, 11 dintre acestea au înaintat propuneri privind distribuirea de dividende din profitul anului trecut. Media randamentului dividendelor din rândul celor mai lichide companii de la Bucureşti ajunge astfel la 6,19%, de două ori mai mare decât media europeană.

Cel mai mare randament, în urma propunerilor de până acum, este oferit de producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG), deţinut de stat în proporţie de 70%, respectiv 13,21%, de două ori mai mare faţă de media indicelui BET.

Acţiunile companiei energetice au crescut cu peste 20% de la începutul acestui an, fiind pe locul al doilea la acest capitol, în spatele Băncii Transilvania, care figurează cu un avans de 23%.

Indicele BET, referinţa bursei locale, a crescut în aceeaşi perioadă cu 12,73%, unul dintre cele mai mari randamente la nivel global.

La polul opus, cu cel mai mic randament la dividende figurează compania telecom Digi, cu aproximativ 1%. Valoarea de piaţă a Digi a scăzut cu peste 10% în 2018, cea mai severă scădere dintre cei trei emitenţi care sunt la finalul primului trimestru în teritoriul negativ (Digi, Transelectrica şi MedLife).

MedLife nu oferă dividende, în vreme ce Transelectrica (TEL) a anunţat că a încheiat anul 2017 pe pierdere, nu pe profit, aşa cum arătau datele preliminare, neputând astfel să ofere dividende din rezultatul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO