Burse - Fonduri mutuale

​Război pe faţă între SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana. Tudor Ciurezu îi cere demisia lui Bogdan Drăgoi

​Război pe faţă între SIF Oltenia şi SIF...

Autor: Tibi Oprea

30.05.2019, 19:01 962

Un grup de acţionari ai SIF Banat-Crişana (SIF1), format din SIF Oltenia (SIF5) sub conducerea lui Tudor Ciurezu, Alimentara Slatina, Flaros Bucureşti, Mercur Craiova, Univers Râmnicu-Vâlcea şi Voltalim Craiova, solicită completarea ordinii de zi a adunării generale ordinare a acţionarilor SIF1 din 20/21 iunie 2019 cu mai multe puncte, printre care demisia administratorilor Drăgoi Alexandru Bogdan şi Străuţ Răzvan Radu, potrivit unui raport la bursă.

„Revocarea cu just temei, în conformitate cu prevederile art. 137 alin. 4 din Legea 31/1990 a administratorilor: Domnul Drăgoi Alexandru Bogdan, preşedinte CA şi a domnului Străuţ Răzvan Radu, vicepreşedinte CA care exercită conducerea executivă a societăţii: Director General respectiv Director General Adjunct”, se arată în convocator.

Un alt punct pe care aceştia îl introduc se referă la aprobarea distribuirii ca dividende a sumei de 77,6 mil. lei din profitul anului 2018, repartizat la capitalul “Alte rezerve” şi “neutilizat conform destinaţiei. Dividendul brut pe acţiune este de 0,15 lei/acţiune şi data plăţii 22 iulie 2019”.

De asemenea, solicită administratorilor SIF Banat-Crişana să prezinte un raport privind argumentele pentru care SIF1 nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal nr. 2218/D/P/2018 pentru recuperarea prejudiciului creat societăţii, precum şi întocmirea unui plan de măsuri pentru recuperarea prejudiciului prin decizia luată de neconstituire a SIF1 ca parte civilă în dosar.

Alte două solicitări prevăd prezentarea unei informări de către administratorii SIF1 către acţionari cu privire la beneficiile sau pierderile rezultate din plasamentele realizate în anii 2017, 2018 şi până la 30 aprilie 2019, dar şi a unei informări cu privire la tranzacţiile de vânzare societăţi/ pachete de acţiuni/ active imobilizate efectuate de către societăţile la care SIF1 deţine pachetul majoritar (SIF Hoteluri, SIF Imobiliare şi Administrare Imobiliare) realizate în perioada 2017-30 aprilie 2019.

Grupul care a înaintat solicitările de completare a ordinii de zi a fost subiectul unei anchete ASF, fiind prezumat că acţionează în mod concertat în ceea ce priveşte SIF Transilvania (SIF3), fiindu-le suspendate drepturile de vot. Joi, ASF a decis să mandateze Depozitarul Central să adopte măsurile care se impun în vederea ridicării suspendării dreptului de vot în ceea ce priveşte grupul de acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO