Burse - Fonduri mutuale

Războiul dintre Cuzman şi Ciorcilă ţine pe loc majorarea de 391 mil. lei de la Banca Transilvania

Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), administrează active de 345 mil. euro, inclusiv o participaţie de 5% din TLV. SIF1 şi-a pierdut anul acesta locul în CA al băncii.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), administrează active de 345 mil. euro, inclusiv o participaţie de 5% din TLV. SIF1 şi-a pierdut anul acesta locul în CA al băncii.

30.06.2010, 23:43 45

Majorarea de capital de la Banca Transilvania este cea mai mareoperaţiune de acest fel derulată în ultimii doi ani pe Bursă,conducerea băncii propunându-şi inclusiv să atragă 120 mil. lei(27,4 mil. euro) cash de la acţionari, pentru a-şi finanţaoperaţiunile, astfel încât să profite de golurile lăsate pe piaţăde băncile străine şi să-şi majoreze cota de piaţă.

Drepturile de preferinţă aferente majorării de capital ar fitrebuit să se tranzacţioneze deja la Bursă, iar subscrierea ar fitrebuit să se încheie la finele lunii iulie, însă din cauzaprocesului deschis de SIF Banat-Crişana operaţiunea va fi amânată cel puţin până în septembrie, când eprogramat primul termen de judecată.

SIF Banat-Crişana a formulat o cerere la Tribunalul ComercialCluj pentru constatarea nulităţii absolute a tuturor hotărârilorAdunării Generale Extraordinare a Acţionarilor de la BancaTransilvania din 28 aprilie 2010. Acţionarii au aprobat atunci şiînceperea demersurilor pentru listarea acţiunilor TLV şi pe bursadin Viena. Toate deciziile au fost luate cu majoritate de voturi,fiind votate inclusiv de SIF Banat-Crişana.

Dispută pe Consiliul de Administraţie

Conducerea SIF1 a mai atacat în justiţie şi deciziile AdunăriiGenerale Ordinare a Acţionarilor prin care au fost aleşi noiimembri ai Consiliului de Administraţie. SIF1 ceruse împreună cu SIFOltenia (SIF5) aplicarea votului cumulativ pentru alegereaadministratorilor Băncii Transilvania, însă propunerea a fostrespinsă de ceilalţi acţionari, respectiv BERD, Bank of Cyprus şiHoria Ciorcilă, preşedintele şi fondatorul băncii. Votul cumulativse aplică automat dacă este cerut de acţionari care deţin minimum10% din acţiunilecu drept de vot, condiţie care nu a fost întrunită de SIF1 şi SIF5.În urma alegerilor, SIF1 şi-a pierdut reprezentantul în CA de laTLV, conducerea băncii susţinându-l pe Costel Ceocea, preşedinteleSIF Moldova (SIF2).

Conflictul dintre conducerea SIF Banat-Crişana şi conducereaBăncii Transilvania a izbucnit după Adunarea Generală aAcţionarilor de la SIF1 din aprilie 2009, când conducerea SIF aanulat voturile unui grup de investitori prezumaţi că ar fiacţionat în mod concertat cu Banca Transilvania, care deţineauîmpreună peste 17% din capitalul SIF, limitând accesul acestora înConsiliul de Administraţie. În urma mai multor procese, Cuzman afost nevoit să cedeze şi a oferit trei locuri în CA grupului deinvestitori, unul dintre locuri revenindu-i lui Ciorcilă.

Ruptura s-a produs în 2009

Până anul trecut, relaţia dintre SIF Banat-Crişana şi BancaTransilvania a fost una foarte strânsă, fiecare companie avândreprezentanţi în Consiliul de Administraţie al celeilalte. Ciorcilăşi grupul de acţionari grupaţi în jurul Băncii Transilvania auacumulat pachete semnificative de acţiuni la SIF1 şi anul trecut,odată cu alegerile pentru Consiliul de Administraţie, au încercatsă schimbe vechea conducere şi să preia controlul administrăriiactivelor de 345 mil. euro ale SIF.

Conducerea SIF grupată în jurul lui Ioan Cuzman a profitat însăde dispoziţia CNVM care permite şefilor SIF să limiteze la 1%drepturile de vot ale grupurilor de acţionari care deţin concertatpeste 1% din capitalul unei SIF, iar prin această metodă, utilizatăşi de ceilalţi preşedinţi de SIF, şi-a păstrat echipa de conducere.Deşi părea că au ajuns la o înţelegere la începutul acestui an,după ce Cuzman a cedat trei locuri în CA pentru a stinge proceseledeschise de Banca Transilvania, relaţiile dintre cele două părţi aucontinuat să se răcească, Ciorcilă susţinându-l pe Costel Ceocea,preşedintele SIF Moldova, pentru Consiliul de Administraţie alTLV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO