Burse - Fonduri mutuale

Răzvan Butucaru, partner, financial services & advisory leader, Mazars Romania: Există o gamă largă de aşteptări cu privire la nivelul de pregătire pentru IFRS 9 al instituţiilor financiare nebancare

Răzvan Butucaru, partner, financial services & advisory...

Autor: Eduard Ivanovici

31.03.2022, 13:20 76

Răzvan Butucaru, partner, financial services & advisory leader, Mazars Romania, a subliniat în cadrul webinarului „ZF/Loxon: The IFRS 9 Challenge. Will you be ready by 2023?” importanţa nivelului de pregătire al IFN-urilor cu privire la principiile IFRS 9 (internatioanl financial reporting standards).

„În ceea ce priveşte nivelul de pregătire al instituţiilor financiare nebancare, cred că există o gamă largă de aşteptări. Sunt instituţii care fac parte din grupuri mai mari cu un anumit nivel de experienţă privind implementarea IFRS. Totuşi, am întâmpinat aici şi dificultăţi, întrucât companiile nu au uneori datele necesare şi nu pot aplica modelele la nivel de grup. Dacă vorbim de instituţiile financiare nebancare la nivel local, există mai multe dificultăţi cu privire la mindset şi nivelul de pregătire. IFRS este în primul rând o schimbare a mindset-ului de raportare, deci impune respectarea cadrului de raportare, ceea ce impactează multe aspecte ale declaraţiilor financiare.”

 

Ce a mai afirmat Răzvan Butucaru:

 
  • Un aspect ce trebuie menţionat este legat de calitatea datelor – ai nevoie de informaţii pentru a analiza şi prezice mai bine. Am observat nişte probleme cu privire la calitatea datelor, întrucât trebuie să analizezi şi perioadele anterioare pentru a raporta corect prin IFRS (...) Standardele tehnice sunt destul de complexe, iar IFRS 9 este un exemplu în acest sens.
 
  • Este un pas important către comparabilitate deoarece poţi avea un cadru recunoscut, prin care poţi compara seturi de declaraţii financiare din partea mai multor instituţii bancare şi nebancare.
 
  • Standardele asigură şi transparenţă şi poţi interpreta şi pregăti mai bine declaraţiile financiare. Per total, cred că impactul va fi unul pozitiv, urmând să existe o aliniere către instituţiile bancare, care raportează deja prin IFRS.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO