Burse - Fonduri mutuale

Reacţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, la promovarea Bursei de la Bucureşti în rândul pieţelor emergente: Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil

Reacţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, la...

Autor: Alex Ciutacu

26.09.2019, 23:24 821

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, anunţă că „piaţa de capital românească intră într-un club mai select”, după anunţul agenţiei FTSE Russell de joi seară prin care statutul pieţei de capital din România este îmbunătăţit, de la cel de „piaţă de frontieră“, la cel de „piaţă emergentă“.

„Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei «investment grade» de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti”, spune Eugen Teodorovici.

El mai susţine că va sprijini „procesul unor noi IPO-uri ale companiilor de stat”.

„Ministerul Finanţelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească şi de creştere a atractivităţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat”, adaugă Teodorovici.

Bursa de la Bucureşti a fost promovată de FTSE Russell la statutul de piaţă emergentă secundară într-o decizie istorică ce va intra în vigoare din septembrie 2020, potrivit unui anunţ oficial făcut în această seară.

„FTSE Russell se bucură să anunţe că România va fi promovată la statutul de Piaţă Secundară Emergentă, decizie ce va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020”, anunţă FTSE Russell.

România a fost adăugată pe lista scurtă pentru acest statut încă din septembrie 2016, cu posibilitatea de a fi reclasificată la piaţă secundară emergentă.

Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul de Reclasificare al FTSE a decis că Bursa de la Bucureşti a îndeplinit criteriul de lichiditate, unde a trecut de la „restricţionat”, la „îndeplinit”.

Prin urmare, România îndeplineşte nouă criterii pe lista FTSE de calitate a pieţelor – criterii care sunt pe cerinţa de intrare pentru statutul de pieţe emergente.

Astfel, trecerea României de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă secundară va fi implementată într-o sigură tranşă, prin eliminarea din indexul FTSE Frontier şi includerea în indexul FTSE Global Equity Index Series (GEIS), începând cu septembrie 2020.

 Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap doar trei companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare în baza datelor urmărite de FTSE Russell la data de 28 iunie 2019. Astfel, acţiunile eligibile pentru FTSE Global All Cap din septembrie 2020 sunt Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-SocGen. 

Decizia finală pentru introducerea acestora în indicele FTSE Global All Cap din septembrie 2020 va fi luată în baza situaţiei companiilor pe bursă la data 30 iunie 2020. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO