Burse - Fonduri mutuale

Reacţii la eşecul IPO-ului Agricover. Rareş Mihăilă, investitor: Oferta a debutat ca o surpriză, pentru că aşteptam cu toţii Hidroelectrica, şi s-a încheiat tot ca o surpriză. Negativă

Reacţii la eşecul IPO-ului Agricover. Rareş Mihăilă,...

Autor: Liviu Popescu

17.05.2023, 20:18 616

“La fel cum a debutat ca o surpriză (atunci când mai toată lumea aştepta Hidroelectrica), IPO-ul Agricover se încheie cu o surpriză negativă printr-un eşec în încheierea tranzacţiei. Pentru mine a fost ciudat faptul că în cadrul ofertei nu a fost stabilit un preţ minim”, spune Rareş Mihăilă, investitor şi fondator al comunităţii investestelabursa.ro.

“Din păcate nici contextul de piaţă nu a ajutat listarea. Statul a venit în ultima perioadă cu titluri de stat foarte atractive, iar Agricover a anunţat că nu va oferi dividende în perioada următoare”.

Listarea Agricover Holding, într-o ofertă stabilită la maximum 416 mil. lei derulată din 4 mai şi până pe 16 mai 2023, s-a închis fără succes întrucât apetitul scăzut din partea investitorilor a determinat compania să oprească planurile de a merge mai departe la Bursa de Valori Bucureşti.

Ieşirea înaintea mult aşteptatei listări a Hidroelectrica, scumpirile din economie, publicarea rapidă a prospectului de după aprobarea din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (aprobat seara pe 3 mai iar oferta a debutat pe 4 mai), şi probabil pentru unii chiar şi modelul de business complex al holding-ului, a adus primul eşec al unei listări din ultimii zece ani.

“Consider că eşecul Agricover nu pune în pericol IPO-ul Hidroelectrica. Vorbim de o companie din sectorul energetic verde şi pe placul fondurilor, cu politică de dividend stabilă, chiar foarte generoasă, şi care este pe placul retail-ului”.

După două săptămâni de ofertă - încheiată cu o rată de subscriere pe segmentul de retail de doar 52% din cât aveau cei mici alocaţi (adică 22 mil. lei) - se pare că şi pe segmentul instituţionalilor interesul a fost unul scăzut.

În astfel de cazuri sindicatul de intermediere – în cazul Agricover fiind format din Wood&Company în calitate de coordonator global unic şi Tradeville ca agent de retail – discută cu investitorii şi compania pentru a decide o posibilă diminuare a ofertei de vânzare, implicit preţ şi evaluare, pentru ca oferta să se încheie cu succes.

Nu a fost cazul, iar oferta a eşuat. Este primul eşec al unui IPO la Bucureşti de la Adeplast din 2013 încoace.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO