Burse - Fonduri mutuale

Cum reacţionează bursele după dezastrul pe piaţa petrolului: scăderi pe linie în Europa, de la minus 1,5% la Londra, la 2% la Frankfurt şi 2,5% la Bucureşti. Menţiune neobişnuită în raportul unor analişti: semnul “-“ nu este o eroare de tipar la preţul petrolului

Cum reacţionează bursele după dezastrul pe piaţa...

Autor: Liviu Popescu

21.04.2020, 11:46 512

Pieţele de acţiuni sunt dominate de aversiunea la risc în urma prăbuşirilor de ieri ale preţului petrolului WTI astfel că la ora 11:30 bursele europene sunt pe minus, de la 1,5% la Londra, la 2% la Frankfurt şi Paris şi 2,5% la Bucureşti, arată datele agregate de ZF.

Chiar dacă în şedinţa de tranzacţionare din Asia, WTI a revenit pe plus, reacţia investitorilor este negativă pe pieţele de acţiuni.

Spre comparaţie barilul de petrol Brent, a cărei dinamică este determinantă pentru rezultatele financiare ale OMV Petrom, înregistrează o scădere de 13%  la ora redactării acestei ştiri, la 22 de dolari pe baril. Reacţia poate fi atribuită prăbuşirii barilului WTI.

“Preţul contractelor futures pe WTI cu livrare în mai s-a stabilit la - 37,63 USD, semnul “ - “ din faţa cifrei nu este o eroare de tipar. A marcat o scădere pentru o singură zi de aproximativ 300%. Acţiunile din SUA şi din Asia au scăzut, iar pieţele futures europene indică deschideri negative”, se arată într-un raport al XTB România. A fost pentru prima dată în istorie când petrolul a atins o valoare negativă, dinamică care evidenţiază oferta masivă şi lipsa disponibilităţilor de stocare.

Ieri, indici americani au scăzut, pe măsură ce acţiunile au urmat direcţia petrolului. S&P 500 a închis cu 1,79% în scădere, Dow Jones a pierdut 2,44%, iar Nasdaq a închis cu 1,03% mai jos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO