Burse - Fonduri mutuale

Record după record. Petrom a dat două lovituri într-o zi: profit de 887 mil. euro şi gaze în Marea Neagră

Record după record. Petrom a dat două lovituri într-o zi: profit de 887 mil. euro şi gaze în Marea Neagră

Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, cea mai mare companie românească

Autor: Andrei Chirileasa

23.02.2012, 00:07 3889

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, a raportat ieri un profit net de 887 mil. euro (3,76 mld. lei), în creştere cu 70% faţă de anul precedent, acesta fiind cel mai mare profit raportat vreodată nu doar de Petrom, ci de orice companie din România.

La câteva ore după publicarea rezultatelor financiare preliminare, Petrom a mai venit cu un anunţ extrem de important: sonda forată în Marea Nea­gră împreună cu americanii de la Exxon a descoperit o "acumulare de gaze" care ar putea varia între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Calculele arată că la preţul actual al gazelor de pe piaţa internă, care este oricum cu mult sub cel al gazelor din import, zăcământul ar putea valora până la 14 miliarde de dolari. Cheltuielile şi veniturile aferente acestei exploatări vor fi împărţite pe din două de Petrom şi grupul american Exxon.

Imediat după anunţ, acţiunile Petrom au explodat pe bursa de la Bucureşti, câştigând 5% până la închiderea şedinţei. Această creştere se adaugă celor 35% câştigate de acţiunile Petrom de la începutul anului şi a urcat capitalizarea companiei la 5,3 mld. euro.

"Deocamdată nu putem spune care ar fi rezervele sau măcar resursele acestei acumulări. Prima producţie o vom vedea probabil la sfârşitul decadei, iar până atunci va fi nevoie de investiţii de miliarde de euro", a explicat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Deocamdată, Petrom a anunţat că anul trecut şi-a stabilizat producţia din România, pentru prima dată după privatizare, după ce a început producţia pe zăcământul de la Totea, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii ani în România, iar pe segmentul de rafinare a reuşit pentru prima dată să obţină profit. Totuşi, creşterea vânzărilor şi a profitului vine în primul rând din scumpirea carburanţilor.

Vânzările Petrom au crescut anul trecut cu 21%, în euro, până la 5,33 mld. euro (22,6 mld. lei), în condiţiile în care preţul petrolului s-a menţinut anul trecut peste nivelul de 100 de dolari pe baril, iar preţul benzinei şi al motorinei vândute la staţiile Petrom a atins maxime istorice. De la finalul lui 2008, preţul benzinei s-a dublat, iar cel al motorinei a crescut cu 80%, conform preţurilor anunţate de Petrom.

Cifra de afaceri a revenit astfel la nivelul din 2008, anul de vârf pentru economia României, deşi în ultimii trei ani cantităţile de carburanţi vândute de Petrom pe piaţa locală s-au redus cu 21%. Scăderea a fost compensată însă prin creşterile de preţ, care au permis companiei să obţină marje record în 2011.

"În 2005 preţul ţiţeiului era la jumătate. Noi nu comercializăm ţiţei, ci produse petroliere, dar în mare acestea urmează aceeaşi evoluţie. Din aceste încasări, tot de două ori au crescut şi contribuţiile Petrom la bugetul statului", a explicat Mariana Gheorghe, cea care conduce Petrom din 2006. Pentru acest an, compania se aşteaptă să beneficieze în continuare de un mediu favorabil şi ca preţul ţiţeiului să rămână peste 100 de dolari, ceea ce înseamnă că şi preţurile carburanţilor se vor menţine, deşi reprezentanţii Petrom evită să o spună. Asta este o veste bună pentru acţionarii Petrom, care ar putea încasa dividende mai mari, însă nu şi pentru consumatori, care au resimţit din plin în ultimii trei ani creşterea preţului carburanţilor.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, va fi prezentă săptămâna viitoare 28-29 februarie la evenimentulZF Power, cel mai puternic eveniment de energie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO